Nieuws/Financieel
957974
Financieel

Hogere bouwproductie in eurozone

De bouwproductie in de eurozone is in april met 0,8 procent gestegen ten opzichte van maart. Dat maakte het Europese statistiekbureau Eurostat woensdag bekend, op basis van cijfers die gecorrigeerd zijn voor seizoensinvloeden.

In de gehele Europese Unie steeg de productie op maandbasis met 0,6 procent. De bouwsector in de eurozone produceerde in vergelijking met april vorig jaar 8 procent meer en voor de EU was de stijging op jaarbasis 7,2 procent.

Landen als Spanje en Portugal, waar het instorten van de woningmarkt leidde tot een diepe economische malaise, lieten zowel op maand- als op jaarbasis flinke uitslagen zien. In Slovenië (plus 6,7 procent) werd de sterkste plus op maandbasis gemeten, gevolgd door Spanje (plus 4,8 procent) en Portugal (plus 4,5 procent). De sterkste dalingen werden geregistreerd in Polen (min 5,4 procent), Roemenië (min 4,7 procent) en Slowakije (min 2 procent).

Nederland

Ten opzichte van april vorig jaar spande Spanje de kroon met een stijging van 53,4 procent, gevolgd door Slovenië (plus 48,8 procent), Hongarije (plus 27,7 procent) en Polen (13,3 procent). Portugal (min 9 procent) kende de sterkste daling. Ook in Roemenië (min 6,8 procent), Slowakije (min 5,1 procent) en Italië (min 5 procent) werd een stuk minder gebouwd.

De uitslagen in Nederland waren gering, met een plus van 0,7 procent op maandbasis en een stijging van 0,5 procent op jaarbasis.