Nieuws/Financieel
958011
Financieel

De leeuw temt de stier

Met deze titel wil ik onderstrepen dat op het beleggingsveld de Nederlandse AEX het veel beter doet dan de Spaanse IBEX beursbarometer. Maar hoe gaat het verder met de leeuw? Op het voetbalveld luistert hij maar naar Louis, op het beleggingsveld heb ik duidelijke instructies voor hem. Leest u maar verder.

Advies aan Louis

Het was enkele weken voor de aftrap van het WK voetbal toen Louis van Gaal mij belde om eens te sparren over de verwachtingen, voorspellingen en systemen waar hij al maanden mee aan het worstelen was. Ik heb daar als TA coach natuurlijk ook mee te maken. Hij wilde graag weten hoe ik daar mee omga en wat ik mijn ‘spelers’ adviseer.

Welnu, ik heb Louis verteld dat hij altijd moet denken in termen van waarschijnlijkheden. Louis komt waarschijnlijk best wel ver in het toernooi, want hij beschikt over wereldspelers, hij heeft een uitstekende technische staf en ik noemde nog wat argumenten. De verwachtingen zijn dan ook hoog gespannen, hetgeen leidt tot allerlei voorspellingen. Daar heb ik Louis toch op moeten corrigeren. Spreek niet over voorspellingen maar in zijn geval over het meest waarschijnlijke resultaat. Toen kwam natuurlijk het veel besproken en bekritiseerde 5-3-2 systeem ter sprake. Voor Louis was het bijna een hoofdpijn dossier, hij ging zelfs twijfelen aan de toegevoegde waarde er van.

Ik heb toen gezegd dat op het beleggingsveld de gouden regel luidt “Stick to your rules”. Je hebt een systeem uitgedacht, getest, geoefend en dan moet je het gewoon in de praktijk toepassen. Aan het einde van ons gesprek heb ik Louis nog even een hart onder de riem gestoken met wat statistieken. Natuurlijk heeft zijn technische staf alle cijfertjes betreffende het Nederlands elftal op tafel liggen, maar wat Louis nog niet wist (ik heb het hem uitgelegd aan de hand van onderstaande grafiek) is het gegeven dat de Nederlandse leeuw een veel betere conditie heeft dan de Spaanse stier. Met die wetenschap is Louis het veld opgegaan. De rest is geschiedenis....

 

Relatieve prestatie

Bijgaande grafiek is een zogenaamde Relatieve Chart, waarin in dit geval twee beursindices met elkaar worden vergeleken, de AEX index in het blauw en de IBEX index, de beursbarometer van Madrid in het rood. De vergelijking tussen beide beursindices is relatief, wat wil zeggen dat beide grootheden op 100 starten en vervolgens hun procentuele wijzigingen tonen. Niet geheel toevallig laat ik de beursbarometers beginnen in 2010, het jaar waarin Nederland en Spanje elkaar ook ontmoetten op het veld. Laten we daar maar niet te lang bij stilstaan.

 

Maar beurstechnisch gezien temt de leeuw wel degelijk de stier. Direct vanaf de aftrap in 2010 heeft de AEX het beduidend beter gedaan dan de IBEX. Beide indices volgen min of meer hetzelfde pad, maar de negatieve uitslagen in de AEX zijn veel minder dan die in de IBEX. Dit resulteert vooralsnog in een plusstand vandaag de dag voor de AEX van ruim 20% en een minstand van 10% voor de IBEX. Kortom, de leeuw presteert beter dan de stier, niet alleen op het beleggingsveld, nu ook op het voetbalveld.

 

Instructies voor de leeuw

Maar hoe nu verder met de Nederlandse leeuw? Op het voetbalveld moet hij maar naar Louis luisteren, op het beleggingsveld heb ik de volgende instructies voor hem: zorg er voor dat de huidige stijgende trend intact blijft, waardoor de toch al goede resultaten nog beter worden. De ondertoon is goed, getuige de technische indicaties zoals weergegeven op bijgaande weekgrafiek van de AEX. Een mooie serie hogere toppen en hogere bodems, koersvorming boven een fier oplopende gemiddelde lijn, de swingteller in een plusstand en de RSI ruim boven de 50-lijn.

 

Volgens mijn spelsysteem, het zogenaamde Dashboard Beleggen, is een UP status actief en valide. De tendens tot stijgen overheerst, een koopconditie is valide zolang de AEX boven 390 noteert. Best wel veel ruimte voor corrigerende berentikken, zonder dat de trend in gevaar komt. Echter, wat doet de leeuw met de afgerond 416 weerstand? Deze beer op het veld moet worden weggejaagd om de weg richting het noorden vrij te maken. Wellicht met een extra aanloopje om daarna met kracht de rode lijn te kraken? Het zou natuurlijk geweldig zijn, net als op het voetbalveld, om zonder extra aanloop gewoon door te bulderen. Vanavond weten we meer.....

Disclaimer: Nico Bakker (www.nicoprbakker.nl) is directeur/eigenaar van BTAC Visuele Analyse en als zelfstandig consultant gelieerd aan The Royal Bank of Scotland(www.rbs.nl/markets).

De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Iedere belegging die u overweegt, dient u te toetsen aan uw persoonlijk beleggersprofiel of te bespreken met uw beleggingsadviseur. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De standpunten en vooruitzichten van Bakker geven zijn technische mening weer over het betreffende item in zijn hoedanigheid als technisch analist en consultant. Zijn beloning staat/stond/zal niet direct of indirect in relatie (staan) met zijn specifieke aanbevelingen of standpunten in deze publicatie.