Nieuws/Financieel
958012
Financieel

IMF: Italië worstelt met herstel

Italië worstelt nog altijd met het herstel na de diepe economische recessie van de afgelopen jaren. Dat stelde het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dinsdag in een rapport over de Italiaanse economie.

Italië profiteert momenteel van de aantrekkende wereldhandel, waardoor de export groeit. Samen met een voorzichtige opleving van de consumentenbestedingen worden daardoor de tegenvallende investeringen gecompenseerd. Die blijven laag, onder meer doordat banken weinig krediet verstrekken.

De Italiaanse economie kan dit jaar iets sterker groeien dan vorig jaar. Het herstel blijft echter kwetsbaar terwijl de werkloosheid nog altijd ,,onacceptabel hoog'' is, aldus het IMF. Volgens het fonds zijn nog altijd verregaande economische hervormingen nodig om de situatie van Italië te verbeteren. Daarbij moeten zowel de arbeidsmarkt als het juridische systeem op de schop worden genomen.

Uit cijfers van de brancheorganisatie van Italiaanse banken ABI bleek dinsdag dat in de eerste 4 maanden van dit jaar in Italië ruim een kwart meer nieuwe hypotheken zijn verstrekt dan een jaar eerder. ABI sprak van een ,,microscopisch'' lichtpuntje, dat kan wijzen op verder herstel van de economie en de huizenmarkt. De verstrekking van hypotheken ligt echter nog altijd aanzienlijk lager dan in de jaren voor de financiële crisis.