Nieuws/Financieel
958032
Financieel

'AEX opent licht hoger'

De aandelenbeurs in Amsterdam opent woensdag naar verwachting licht hoger. Ook de andere Europese beurzen zullen met kleine winsten beginnen in navolging van de hogere slotstanden op Wall Street. De handel staat vooral in het teken van de Amerikaanse Federal Reserve, die later op de dag de uitkomsten van de tweedaagse beleidsvergadering bekend zal maken.

,,We lijken iets hoger te gaan beginnen. De beurs in Japan staat hoger en ook in New York werden gisteren winsten geboekt. De Britse centrale bank brengt vandaag zijn vergaderingsnotulen naar buiten. Het is echter vooral wachten op het rentebesluit van de Fed en de persconferentie van Fed-voorzitter Janet Yellen, die na sluiting van de Europese beurshandel op het programma staan'', aldus marktanalist Martijn Weller van IG Nederland.

Verzekeraar Aegon maakte voorbeurs bekend honderdduizenden gedupeerden met een woekerpolis compensatie aan te bieden. De hoogte van de compensatie verschilt per persoon. Stichting Woekerpolisproces kondigde aan een nieuwe rechtszaak tegen Aegon te beginnen omdat de verzekeraar een veel lagere vergoeding aan houders van een Koersplan-polis uitkeert dan de Hoge Raad een jaar geleden gelastte.

Shell

Shell liet weten een strategische samenwerkingsovereenkomst te hebben gesloten met het Chinese oliebedrijf CNOOC. De nieuwe overeenkomst is volgens het olieconcern een herbevestiging van het bestaande partnerschap van beide bedrijven.

Nutreco kondigde aan zijn vleugels uit te slaan naar Nigeria. Daar richt de diervoerproducent samen met de plaatselijke visvoerproducent Durante een joint venture op voor de productie van visvoer voor de West-Afrikaanse markt.

Verre Oosten

De belangrijkste beurzen in het Verre Oosten gingen woensdag overwegend omlaag. De Nikkei in Tokio was een positieve uitschieter en eindigde 0,9 procent in de plus. Een daling van de Japanse yen hielp de Japanse exportbedrijven vooruit.

De aandelenbeurzen op Wall Street sloten dinsdag na een aarzelend begin met winst. Beleggers verwerkten een onverwacht sterke stijging van de inflatie en hielden hun blik gericht op de Fed. De Dow-Jonesindex eindigde met een winst van 0,2 procent op 16.808,49 punten. De brede S&P 500 sloot ook 0,2 procent in de plus, op 1941,99 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq steeg 0,4 procent tot 4337,23 punten.

Europa

De Europese beurzen wisten eerder op de dag ook hoger te sluiten. In Amsterdam sloot de AEX-index met een winst van 0,5 procent op 414,58 punten. De MidKap steeg 0,4 procent tot 655,95 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs kregen er tot 0,6 procent bij.

De euro was woensdag voor aanvang van de aandelenhandel 1,3544 dollar waard, nagenoeg evenveel als bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 106,49 dollar per vat. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper op 113,23 dollar.