Financieel/Geld
959566751
Geld

’Recordgroei voor vermogen Nederlandse huishoudens’

Haarlem - Nederlanders hadden vorig jaar een dikke €100.000 per hoofd van de bevolking aan vermogen – 12,7% meer dan in 2018, „een recordgroei voor de 21e eeuw”, volgens Duitse verzekeraar Allianz in zijn jaarlijkse Global Wealth Report.

„De schuldaangroei daarentegen viel terug tot 1,4%.” Daarmee was 2019 volgens Allianz een onwaarschijnlijk goed jaar voor de vermogens van huishoudens.

De Nederlandse huishoudens staan qua vermogens op nummer 4 wereldwijd. Daarmee is Nederland het rijkste land in de eurozone.

Coronacrisis

Gooit de coronacrisis roet in het eten? „In 2020 zal de groei lager zijn, maar zeer waarschijnlijk nog steeds positief: Zelfs tijdens de vreselijke eerste zes maanden van het jaar groeide het financieel vermogen relatief sterk met ongeveer 5 tot 6%.”

De groei komt mede door mensen die juist door de crisis extra zijn gaan sparen en ook deels aan de steunregelingen van de Nederlandse overheid.

’Verbijsterend’

„Wereldwijd groeide het bruto financieel vermogen in 2019 met 9,7%”, laat Allianz weten. „Verbijsterend”, noemt Allianz de conclusie, „2019 werd ontsierd door sociale onrust, escalerende handelsconflicten en een industriële recessie.”