Nieuws/Financieel
959594
Financieel

Goudprijs piekt

Goud koerst op een hoogtepunt in twee weken, de grondstof palladium staat op een piek in drie jaar en ook platinum wint terrein.

De goudprijs stijgt weer licht nadat grote investeerders in deze sector opties op een koersdaling hebben afgeboekt. Woensdag stond goud op $1261,90 per troy ounce, 31 gram. Begin juni was dat $1243.

Palladium, veel gebruikt in de auto-industrie, staat dit jaar al 19% hoger tegenover vorig jaar. Zijn prijs staat op $776,7, tegen $659 in juni vorig jaar. De prijs van beide grondstoffen wordt gesteund nadat gesprekken over een einde aan grote stakingen in mijnen in Zuid-Afrika op niets zijn uitgelopen.

Staking

De staking raakt ook de productie van platinum in Zuid-Afrika, waar de grote producenten voor $2 miljard aan omzet zijn kwijtgeraakt sinds het begin van de werkonderbreking in januari. Het is inmiddels de langste en duurste staking in Zuid-Afrika geworden. Platinum stond woensdagmiddag op $1482 tegen een recent laagtepunt van $1430 op 3 juni.

Vorig jaar daalde de goudprijs op jaarbasis met 28%. Maar vanwege de stijgende prijs van aandelen schatten marktvorsers in dat de goudprijs als vluchtheuvel weinig aan waarde zal groeien.

Bekijk hieronder de video met analist Corné van Zeijl over palladium: