Nieuws/Financieel
960422
Financieel

'Veel vijandige overnamepogingen in 2014'

Aan het fusie- en overnamefront speelt de vijandige overname dit jaar een belangrijke rol. Vijandige overnamepogingen zijn sinds het begin van dit jaar goed voor circa 19 procent van de totale waarde van fusies en overnames, het hoogste niveau sinds 2000. Dat meldde zakenkrant Financial Times maandag op basis van cijfers van de zakelijke marktonderzoeker Dealogic.

Er zijn sinds begin dit jaar 25 vijandelijke overnamepogingen gedaan, met een totale waarde van 290 miljard dollar (212 miljard euro). De grootste vijandelijke overnamepoging dit jaar is vooralsnog die van farmaceut Valeant, die voor 62 miljard dollar de Botox-producent Allergan wil overnemen.

Door het economisch herstel hebben bedrijven meer vertrouwen in de toekomst en daardoor zijn ze meer bereid vriendelijke overnamepogingen te weerstaan en hogere prijzen te eisen. Dat leidt er volgens analisten toe dat er vaker een vijandig bod wordt uitgebracht. Bij een vijandig bod worden de aandeelhouders rechtstreeks benaderd en wordt het bestuur van een overnameprooi omzeild.