Nieuws/Financieel
961153906
Financieel

Beurzen in VS scherpen records aan

New York - De aandelenbeurzen in New York lieten maandag een opgewekt beeld zien. Optimisme bij beleggers dat de gedeeltelijke handelsdeal tussen Amerika en China zal bijdragen aan een verbetering van het economisch klimaat wakkerde de koopbereidheid aan.

Exacte details ontbreken nog. Zo is nog niet duidelijk hoeveel landbouwproducten China zal gaan aanschaffen. Ook is niet duidelijk hoe snel de VS eerder opgelegde tarieven zal gaan afbouwen.

De Dow-Jonesindex sloot 0,4% in de plus op een piek van 28.235 punten. De bredere S&P 500-index won 0,7 procent naar een record van 3191 punten. Schermenbeurs Nasdaq dikte 0,9 procent aan tot een nieuwe top van 8814 punten.

Qua bedrijven in New York wist Boeing de aandacht op zich gericht. De vliegtuigmaker zou een tijdelijke productiestop van de gewraakte 737 MAX overwegen. Die kisten worden uit veiligheidsredenen al maanden aan de grond gehouden. Onduidelijk is nog altijd wanneer de vliegtuigen weer de lucht in mogen. Het aandeel Boeing zakte 4,3 procent.

Auto's

Verder stond afslankbedrijf WW International, voorheen bekend als Weight Watchers, in de schijnwerpers. Tv-persoonlijkheid Oprah Winfrey blijft tot zeker 2025 verbonden aan het bedrijf. Het aandeel WW International zag een plus van 3,1 procent. International Flavors & Fragrances (IFF) maakte verder bekend de voedselingrediëntendivisie van DuPont over te nemen. Daarvoor betaalt het bedrijf 26,2 miljard dollar. IFF speelde ruim 10,5 procent kwijt en DuPont won 0,2 procent.

FedEx speelde 1 procent kwijt nadat internetreus Amazon aangaf dat de leveringsprestaties van het koeriersbedrijf verslechteren. Daarom mogen, vlak voor de belangrijke feestdagenperiode, externe verkopers het grondnetwerk van FedEx niet meer gebruiken voor de snellere Prime-zendingen. Meer dan de helft van alle producten die op Amazon worden verkocht, zijn afkomstig van externe verkopers die Amazon-commissies betalen bij elke verkoop.

Ook Tesla zat in de lift. De aandelenkoers van de elektrische autobouwer ging omhoog na positieve geluiden van verschillende analisten. De sessie werd afgesloten met een winst van 6,5 procent.

De euro was 1,1143 dollar waard tegen 1,1143 dollar bij het slot van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,3 procent meer op 60,22 dollar. Brentolie werd 0,5 procent duurder op 65,52 dollar per vat.