Nieuws/Financieel
962473007
Financieel

Europese economie hersteld van corona: ECB schroeft steun terug

Amsterdam - De economie van de eurozone is genoeg hersteld van de coronacrisis dat ze met iets minder steun toe kan. Daarom schroeft de Europese Centrale Bank (ECB) het tempo van het steunprogramma iets terug.

Verslaggever Dorinde Meuzelaar en beursredacteur Theo Besteman volgen het rentebesluit, de toelichting van ECB-president Lagarde en de reactie van de financiële markten op de voet. Lees hun tweets onder dit verhaal.

Dat maakte de ECB donderdagmiddag bekend. De rente blijft voorlopig onveranderd.

De ECB startte in maart 2019 met een opkoopprogramma om de economie van de eurozone te steunen. Dat pakket is €1850 miljard groot en loopt tot maart volgend jaar. Nu nog koopt de ECB per maand een slordige €80 miljard aan obligaties op.

Dat gaat vanaf volgend kwartaal in een ’gematigd lager tempo’. Een precies bedrag is niet genoemd. Ook heeft de ECB nog geen besluit genomen of het corona-programma maart volgend jaar ook echt stopt. Daarover liet ECB-president Lagarde zich vandaag ook niet in de kaarten kijken. Dat wordt allemaal in december besproken, zei ze in een toelichting op het rentebesluit.

De ECB kwam donderdag ook met nieuwe ramingen over de economische groei en de inflatie. Dit jaar groeit de eurozone met 5%, waar de rekenmeesters in Frankfurt in juni nog uitgingen van 4,6%. In 2022 komt de groei uit op 4,6%, om in 2023 af te zwakken naar 2,1%.

De inflatie komt dit jaar uit op 2,2%, om volgend jaar af te zwakken naar 1,7%. De inflatiestijging is volgens Lagarde voor een groot deel tijdelijk, onder meer omdat de olieprijs tot aan maart sterk stegen. Bij de toelichting was de ECB-president positief over het herstel, maar waarschuwde dat we er nog niet zijn. „Nog altijd zijn er 2 miljoen minder mensen aan het werk dan in 2019.”