Nieuws/Financieel
962604
Financieel

Belegger in ban van korte termijn

Terwijl beleggen een zaak van lange adem is, kiest bijna de helft van de Nederlandse beleggers voor een beleggingsperiode korter dan acht jaar. Dit blijkt uit de maandelijkse ING Beleggersbarometer. Deze vertrouwensindex kwam in mei uit op 133 punten, een lichte daling ten opzichte van april.

Bijna driekwart van de beleggers kijkt niet verder vooruit dan 12 jaar. Bij 20% ligt de beleggingshorizon zelfs tussen 0 en 4 jaar. Daarnaast schrikt driekwart van de beleggers er niet voor terug tussentijds te verkopen als ze het geld op korte termijn nodig hebben.

Bob Homan, hoofd van ING Investment Office, had een langere beleggingshorizon verwacht. „Zag je voor het jaar 2000 nog dat beleggers erg op de korte termijn waren gericht, in de loop der jaren is dat veranderd. Mensen beleggen voor een doel, vooral voor hun pensioen. Dat is toch erg lange termijn.” Daarbij komt dat in de meeste beleggingsboeken beleggers wordt aangeraden een zeer lange horizon te nemen, omdat op die manier slechte en goede jaren gemiddeld worden tot een aanvaardbaar rendement.

„Beleggers lijken te denken dat ze met 8 tot 10 jaar ’op de lange termijn’ bezig zijn. Ervaringen uit het verleden leren echter dat het rendement in dergelijke periodes flink kan fluctueren. Wie naar de wereldindex kijkt in de afgelopen 40 jaar, ziet dat je pas zeker was geweest van een positief rendement als je 13 jaar aaneengesloten in aandelen had belegd. Pas bij een periode van 15 jaar verslaan beleggers consistent de spaarder.”

De beleggingshorizon heeft volgens Homan niets te maken met het handelsgedrag – de gemiddelde belegger ververst zijn portefeuille om de twee jaar – maar met het beleggingsdoel. Slechts 22% van de beleggers stemt zijn portefeuille af op dat doel. Door bijvoorbeeld het risico te verlagen wanneer de eindstreep in zicht komt. Ruim 60% doet dit slechts deels of in het geheel niet.

Homan: „Je merkt dan dat beleggers zich door andere zaken laten leiden dan hun oorspronkelijke plan, dat ze bijvoorbeeld blijven zitten omdat de beleggingen zo lekker lopen.”