Nieuws/Financieel
962618
Financieel

'Beleggers stappen in vastgoedaandelen'

Beleggers zoeken hun heil met de huidige lage rentestand steeds meer in vastgoedaandelen en aandelen in bedrijven met een relatief stabiel dividend. Dit zegt Bob Homan, hoofd beleggingen bij ING, zaterdag in een toelichting op de beleggersbarometer van de maand mei.

Met een rente van minder dan 1,7 procent op 10-jaarsleningen van de Nederlandse Staat, zie je dat beleggers het rendement elders zoeken, verklaart Homan. Nederlandse particuliere beleggers kiezen daarbij vaak voor een korte beleggingstermijn, blijkt uit de beleggersbarometer. Meer dan 70 procent kiest voor een beleggingshorizon die korter is dan 12 jaar. En 45 procent van de beleggers kiest voor een periode korter dan 8 jaar.

De beleggersbarometer die het sentiment meet, kwam in mei uit op een stand van 133. Dat is 4 punten lager dan in april. Net als in de afgelopen maanden blijven beleggers de algemene economische situatie in Nederland positief waarderen. Wat opvalt is dat ze nu ook de eigen financiële situatie beter waarderen. De stijging die de afgelopen twee maanden op dit vlak was waar te nemen, zet in mei iets verder door.

Meer dan drie kwart van de beleggers zag zijn of haar financiële situatie gelijk blijven of verbeteren. De afgelopen maand noteerde nog maar 22 procent een verslechtering van de eigen financiën. Dit was een maand geleden 29 procent. De verbetering gaat met kleine stapjes: de groep waarbij de situatie gelijk is gebleven wordt groter, de groep waarbij deze is verbeterd blijft even groot.