Nieuws/Financieel
965733
Financieel

Prijsstijging nieuwe huizen China vlakt af

De prijzen van nieuwe huizen in Chinese steden stijgen minder wijdverbreid en snel dan voorheen. Dat blijkt uit de jongste cijfers van het Chinese statistiekbureau.

De prijzen van nieuwe huizen stegen in april in 44 van de 70 onderzochte steden. In maart was dat nog in 56 van de 70 steden. Het cijfer van april is het laagste sinds oktober 2012.

De prijsstijging zelf was ook zeer gematigd. In Peking stegen de prijzen van nieuwe huizen met 0,1 procent ten opzichte van maart, het laagste percentage sinds september 2012. In Shanghai gingen de prijzen met 0,3 procent omhoog, eveneens de kleinste winst in anderhalf jaar. In de oostelijke stad Hangzhou vielen de prijzen zelfs met 0,7 procent.

Verdere afzwakking economie

De cijfers wijzen op een verdere afzwakking van de economische groei in China. Economen verwachten dat de maatregelen die de Chinese overheid eerder heeft genomen om de oververhitting van de huizenmarkt tegen te gaan, nu nog verder zullen worden afgebouwd.

Afgelopen week riep de centrale bank financiers al op om meer hypotheken te verstrekken. Dat gebeurde onder meer nadat was gebleken dat de verkopen van huizen in april met 18 procent waren gedaald ten opzichte van maart.