Nieuws/Financieel
965734
Financieel

Rustig einde cijferseizoen

Komende week loopt het cijferseizoen definitief ten einde. In Amsterdam brengen alleen nog enkele kleinere bedrijven hun cijfers over het eerste kwartaal naar buiten en beleggers hebben verder geen grote ankers om hun handel op af te stemmen.

Maandag krijgt de handel in Amsterdam onder meer een handelsbericht van Value8 en OCI te verwerken. Later in de week volgens Tie Holding en Vastned. Ook in de Verenigde Staten is het cijferseizoen bijna achter de rug. Naast kleinere ondernemingen geeft dinsdag ook nog detailhandelaar Home Depot opening van zaken over de afgelopen periode.

Amerikaanse analisten zagen de afgelopen tijd een onevenwichtigheid tussen de prestaties van het klein- en middenbedrijf en de grote ondernemingen, zowel wat betreft de cijfers als wat betreft de beweging van de aandelenkoers. Van de eerste groep in de VS zou circa 44 procent de verwachtingen voor het eerste kwartaal niet hebben waargemaakt. Dat gold voor slechts 25 procent van de grote firma's.

Overnamegolf

Inmiddels lijkt de correctie die de kleinere bedrijven op de Amerikaanse beurs doormaakten, uit te vlakken. Marktvorsers zien daarnaast een overnamegolf aankomen, waarbij veel kleine bedrijven zullen worden opgeslokt door hun grotere branchegenoten.

Beleggers trokken zich afgelopen week weinig aan van de ontwikkelingen in Oekraïne en zullen dat naar verwachting ook de komende dagen nauwelijks doen, behalve als de crisis daar explosief oplaait.

De handel zal wellicht enige houvast kunnen vinden bij de cijfers over de economie. In de loop van de week komen er onder meer gegevens over de inflatie in verscheidene Europese landen en het consumentenvertrouwen in de eurozone. Ook wordt aan het einde van de week een definitief cijfer over de Duitse economische groei naar buiten gebracht. Vanuit de VS komen onder meer gegevens over de huizenmarkt vrij.