Nieuws/Financieel
965778
Financieel

Beleggersdelegatie zoekt rendement in India (5)

Obama wint in India?

Lodewijk van der Kroft deed afgelopen week dagelijks verslag van een beleggersdelegatie naar India. De fondsbeheerder van Comgest Benelux kijkt vooruit naar de toekomst van India na de verkiezingszege van de BJP.    

De laatste dag van onze Indiase rondreis waarin we New Delhi en Mumbai aandeden, werden de uitslagen bekend gemaakt van de presidentsverkiezingen die weken geleden zijn begonnen. Het is een afgetekende overwinning geworden voor Narendra Modi en zijn Bharatiya Janata Party (BJP).  Na een maandenlange campagne door dit immense land blijkt de Indiase bevolking massaal gestemd te hebben op de partij die een breuk belooft met het zwakke optreden van de regerende Congress Party. Om het bijzondere karakter van het einde van ’s werelds grootste democratische verkiezing te vieren, heeft de overheid eerder deze week afgekondigd dat er geen alcohol mag worden geschonken. Dus we dronken een glaasje fris op de toekomst van India.

Beursfeest

De effectenbeurs van India bevindt zich al wat langer in feeststemming en dat geldt nu ook voor de bevolking. De BJP en haar lokale bondgenoten, verenigd in de National Democratic Alliance (NDA), hebben ruim meer dan de helft van de 543 zetels in het parlement gewonnen en hoeven derhalve geen extra coalitiepartners te zoeken. Sterker nog, de BJP heeft zelfstandig ook een meerderheid behaald van meer dan 272 zetels, waardoor zij zich niet hoeft te laten chanteren door haar kleinere coalitiegenoten binnen de NDA. In het verleden waren dergelijke coalitiepartijen nog wel eens geneigd om de coalitie op te blazen als ze hun zin niet kregen.

 

De chauffeur van ons busje was heel blij met deze uitslag en vergeleek Modi met de Amerikaanse president Obama. Een vergelijking die mogelijk beter is dan ik in eerste instantie dacht. Net als Obama heeft Modi de bevolking in ruime mate achter zich geschaard, maar dat wil niet zeggen dat de BJP nu haar eigen agenda door kan drukken. Modi zal moeten samenwerken met de hoofden van de diverse deelstaten die zeker niet allemaal tot de NDA behoren.

 

Zoals al eerder in dit reisverslag is opgemerkt, ligt de uitvoerende macht op deelstaatniveau en de hoofden van deze deelstaten worden in eigen verkiezingen gekozen. President Modi zal op federaal niveau niet aan koehandel hoeven doen, maar op deelstaat niveau zal hij tot compromissen moeten komen, zo werd ons verteld door een directeur van het bedrijf HDFC, een beursgenoteerde financier van hypotheken.

Uit de vele gesprekken van de afgelopen week concluderen wij dat Modi als belangrijkste taak heeft om structurele hervormingen door te voeren die leiden tot lagere inflatie, hogere economische groei en daarmee in het herstel van het consumentenvertrouwen.

Unillever

Tijdens ons gesprek bij Hindustan Unilever bleek bijvoorbeeld hoe groot de belangstelling was voor de introductie van een landelijke BTW ter vervanging van de bonte verzameling van deelstaatbelastingen die het bijzonder lastig maken om zaken te doen in een andere deelstaat. Onder leiding van de Congress Party werd hier al jaren over gesproken en het is met name in de uitvoering van beleid waarin Modi, als ervaren leider van de deelstaat Gujarat, zichzelf heeft bewezen. Ik heb begrepen dat 5% van de Indiase bevolking in deze deelstaat woont. Maar die 5% is wel goed voor 25% van het bruto nationaal product!

Vandaag is het vertrouwen van de kiezer in Modi ongekend hoog en dat biedt deze natie perspectief. Het is te hopen dat de hoge verwachtingen de komende tijd kunnen worden ingelost, anders volgt ondanks de drooglegging van vandaag de kater later.

 

Aflevering 1: India, een enorme markt

Aflevering 2: Wel naar Mars, maar geen toilet

Aflevering 3: Wie trouwt onze ZZAW8086

Aflevering 4: Uien binnen dagen 20% duurder