Nieuws/Financieel
965780
Financieel

FNV: Tetra Pak Moerdijk maandag helemaal plat

De medewerkers van verpakkingsfabriek Tetra Pak in Moerdijk leggen maandag het werk neer. De productie ligt 24 uur lang helemaal stil. De staking ,,kan worden uitgebreid'', liet vakbond FNV Kiem vrijdagavond weten. De werknemers hebben de afgelopen weken al vaker gestaakt.

De Zweedse multinational Tetra Pak is wereldmarktleider in kartonnen verpakkingen. Het bedrijf wil de fabriek in Moerdijk eind dit jaar sluiten. De productie moet worden verplaatst naar fabrieken in Duitsland, Spanje en Servië, waar goedkoper kan worden gewerkt. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen minder fabrieken nodig, doordat de vraag naar kartonnen drinkverpakkingen daalt.

Door de sluiting gaan 215 banen verloren. De vakbonden en het bedrijf worden het niet eens over het sociaal plan. Zo zou de ontslagvergoeding te laag zijn. Met het aanbod van Tetra Pak kunnen werknemers tot 20.000 euro minder ontslagvergoeding krijgen, zegt de FNV.

Ultimatum

De vakbonden hadden Tetra Pak een paar keer een ultimatum gesteld. Het bedrijf draaide vrijdag de rollen om: de bonden kregen tot dinsdag 19.00 uur de tijd om het sociaal plan goed te keuren. ,,Als ze niet voor die tijd bij ons terugkomen met een positief resultaat, zullen wij ons over onze vervolgstappen moeten beraden'', verklaarde het bedrijf vrijdag. Een woordvoerster wil niet zeggen welke vervolgstappen het bedrijf overweegt.

Vakbonden CNV Vakmensen en FNV Kiem lieten weten vast te houden aan de eigen eisen. ,,Onze leden hebben het eindbod van Tetra Pak unaniem afgewezen'', zegt FNV-bestuurder Frans de Haan. Hij vindt dat het huidige voorstel onder meer niet voldoende zekerheid biedt dat oudere werknemers die hun baan verliezen, na hun ontslag nog wel voldoende pensioen kunnen opbouwen.