Nieuws/Financieel
965808
Financieel

Ogen gericht op economie EU  

Met het cijferseizoen voor bedrijven bijna achter de rug verschuift de focus komende week naar het macro-economische klimaat.  De aandacht gaat vooral uit naar de economische activiteiten in de eurozone nadat vorige week de zorgen over een groeivertraging de kop opstaken.  Ook de ontwikkeling van de Amerikaanse huizenmarkt zal in de warme belangstelling staan van beleggers.

De stemming werd in de voorbije week al beheerst door economische groeicijfers in de eurozone die overwegend wat lager uitkwamen dan verwacht met Nederland als negatieve uitschieter.  Volgens Joost van Leenders, beleggingsstrateeg bij BNP Paribas,  zal ons land wel uit de gevarenzone komen voor doordat belangrijke handelspartners als Duitsland en het Verenigd Koninkrijk economisch wel naar behoren presteerden.  ”Onze voorspelling voor een jaarlijkse groei van 1,5% in de eurozone lijkt echter wel moeilijk haalbaar." De Europese inkoopmanagersindex die komende donderdag bekend wordt gemaakt, zal meer duidelijkheid  geven over de richting die de economie in de eurozone beweegt.    

De zorgen over een stagnatie in de eurozone gaven wel meer munitie aan de Europese centrale bank (ECB) om bij de volgende rentevergadering begin volgende maand nieuwe maatregelen aan te kondigen.  ”De ECB zal waarschijnlijk naast een renteverlaging ook klaar staan met het invoeren van negatieve depositorente om de lage inflatie in de eurozone het hoofd te bieden en de economische groei verder aan te zwengelen”, meent van Leenders.  De Europese verkiezingen die komende week op stapel staan, zullen verder door beleggers  met belangstelling worden gevolgd vanwege de verwachte verkiezingswinst voor politieke partijen die zich afzetten tegen het huidige Europese koers.  

Het ondernemersvertrouwen in Duitsland dat vrijdag naar buiten komt,  is ook een belangrijke economische indicator voor de eurozone. De gevoelstemperatuur van ondernemers gemeten door onderzoeksinstituut IFO geeft een goede indicatie bij het bepalen in welke mate de grootste Europese economie de kar zal trekken.  Van Leenders wijst er op dat de ondernemers vorige maand iets  minder positief waren over de vooruitzichten, maar de huidige situatie wel sterk zagen zitten.  ”Na het sterke eerste kwartaal is een  afkoeling van de Duitse economie echter niet verontrustend."    

Het cijferseizoen voor bedrijven is op een haar na gevild. Aan het begin van de week doet AEX-fonds OCI de boeken open. Ook Value8, de investeringsmaatschappij van Peter Paul de Vries geeft inzage in de prestaties over het afgelopen kwartaal.  In het Verenigd Koninkrijk  publiceren winkelbedrijf Marks &Spencer  en telecomgigant Vodafone de resultaten over het vorige kwartaal.

In  Amerika dat langzaam weer op stoom lijkt te komen na de stevige tegenwind in het eerste kwartaal  vanwege het slechte winterweer,  is vooral de ontwikkeling van de huizenmarkt een heet hangijzer. Met de komende cijfers over de verkoop van bestaande- en nieuwe woningen zal blijken of de recente tegenvallers een vervolg krijgen, stelt Van Leenders.  ”De huizenverkopen hebben het afgelopen maand slecht gedaan. Recent heeft Fed-voorzitter Yellen ook haar bezorgdheid geuit dat de huizenmarkt een bedreiging blijft voor de economie in de VS."  De Fed publiceert  woensdag de notulen van de laatste rentevergadering die naar verwachting van de BNP-strateeg weinig verrassingen zullen bevatten.

Japan dat in het eerste kwartaal economisch sterk uit de bus kwam mede doordat consumenten nog flink aan het inkopen sloegen voorafgaand aan de btw-verhoging die halverwege april is ingevoerd, rapporteert woensdag cijfers over de handelsbalans.  De centrale bank van Japan maakt ook het rentebesluit bekend waar naar verwachting  geen verandering zal plaatsvinden in al zeer ruimhartige monetaire beleid.

Daarnaast wordt met spanning gekeken of uit de publicatie van de inkoopmanagersindex uit China meer klaarheid komt dat de Aziatische grootmacht een harde landing kan voorkomen. Van Leenders:” Recente cijfers over de detailhandelsverkopen wijzen op een economische stabilisatie. De situatie op huizenmarkt in China, een belangrijke peiler onder de economische groei, is nog wel zorgwekkend."