Nieuws/Financieel
965941
Financieel

Boeing schaalt delegatie Russisch forum terug

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing stuurt een minder sterke delegatie naar het internationale economische forum in het Russische Sint-Petersburg, na verzoeken van het Witte Huis aan de top van het Amerikaanse bedrijfsleven om het evenement te mijden. De Amerikaanse regering wil daarmee druk uitoefenen op Rusland vanwege de crisis in Oekraïne.

Boeing maakte bekend dat zijn president en algemeen directeur niet naar Sint-Petersburg zal afreizen en dat de delegatie nu zal worden geleid door de hoogste bestuurder van Boeing in Rusland. ,,We hebben onze deelname herzien op verzoek van de Amerikaanse regering'', aldus Boeing. Het economische forum in Sint-Petersburg vindt plaats van 22 tot 24 mei.

Eerder kondigden al grote Amerikaanse bedrijven als Alcoa, ConocoPhillips, Citigroup, PepsiCo en Morgan Stanley aan dat hun bestuursvoorzitters niet naar het forum in Sint-Petersburg zullen komen.

Belangrijke markt

Boeing is door het verzoek van het Witte Huis wel in een lastig parket gebracht omdat Rusland een belangrijke markt voor het concern is. De Russische markt zou 140 miljard dollar (102 miljard euro) waard zijn voor Boeing. Daar staat tegenover dat het Pentagon de grootste afnemer is van de militaire producten van het bedrijf.

De belangrijkste gast op het forum in Sint-Petersburg is de Russische president Vladimir Poetin. De topmannen van Shell, Unilever en Philips wonen het evenement in Sint-Petersburg naar verwachting wel gewoon bij.