Nieuws/Financieel
965961
Financieel

Beleggers pro Euro(-pa)

Verkiezingsonderzoek wijst uit dat maar de helft van de Nederlandse beleggers 'pro' Europa is. De roep om de terugkeer van de gulden lijkt ook steeds luider te worden, zowel in het linkse als rechtse kamp. Maar hoe zit het nu echt ‘is de euro wel zo slecht voor de aandelenbelegger?’. Met de Europese verkiezingen in zicht, wil ik in mijn column van deze week de  parallellen aangeven tussen het koersverloop van de Euro en de aandelenmarkten.

Aandelen versus Euro in historisch perspectiefIn de afgelopen 15 jaar hebben zowel Europese aandelen als de Europese munt veel ups en downs meegemaakt. We zouden het bijna vergeten, maar na de eeuwwisseling noteerde de euro even een dieptepunt van 85 dollarcent, om daarna in krap zeven jaar tijd bijna te verdubbelen tot 1,60 USD.

De Nederlandse beurs zakte na de septemberaanslagen van 2001 tot 217 punten, om vervolgens ruim in waarde te verdubbelen tot 550 punten in 2007. En na het uitbreken van de financiële crisis in dat jaar gingen beide hand-in-hand onderuit. Zo zakte de AEX in 2009 zelfs even onder de 200-puntengrens, terwijl de euro naar 1,19 USD daalde.

In 2011 piekte de AEX op 374 punten, in dat jaar bereikte de euro zijn hoogste punt op 1,49 USD. Vervolgens zakten beide weg; de AEX naar 260, de euro naar 1,20 USD. Ook het recente herstel van AEX en euro gaan hand in hand. Bij de AEX is er sinds 2011 weer sprake van een gematigde uptrend, bij de euro lag de bodem van de opwaartse beweging 8 maanden later in 2012.

En ook het actuele koersverloop van de euro en de AEX toont een sterke correlatie. Er is in de afgelopen 2 jaar zowel bij de AEX als bij de euro sprake van een gematigd opwaarts koersverloop. Gematigd, omdat de toppen en bodems in elkaar overlopen en opwaarts omdat beide waarde boven hun 200-daags voortschrijdende gemiddelden (rode doorlopende lijn) bewegen. Samenvattend stel ik vast dat de euro zo slecht nog niet lijkt voor de belegger. Ten eerste spreekt de recente (gematigde) opgaande beweging een zekere mate van vertrouwen uit. Daarnaast geeft  het herstel van de euro, vanuit een historisch kader, de aandelenbelegger weer hoop, want sinds de eeuwwisseling is elke eurorally steevast vergezeld of gevolgd door een stijging van de aandelenkoersen.

Tenslotte biedt de euro het voordeel dat u zonder extra valutakosten in de meeste Europese aandelen kunt beleggen. Want bijvoorbeeld vindt u het Nederlandse aandeel BAM niet interessant, op de Franse beurs kunt u in dezelfde sector (zonder extra valutakosten) ook het aandeel Saint Gobain kopen, of op de Duitse beurs het aandeel Heidelberg Cement. Kortom, één Europese munt is misschien zo gek nog niet; beleggers pro euro(-pa).  Uiteraard blijf ik ook op Twitter https://twitter.com/roycetostrams de markten actief voor u volgen.