Nieuws/Financieel
965979
Financieel

Beleggers in large caps doofstom?

Zelfs na de daling van donderdag en vrijdag staat de aandelenmarkt er nog goed voor in 2014. De grootste aandelen in Europa en de Verenigde Staten staan dit jaar in de plus. Andere markten geven een ander signaal. Zijn large-cap beleggers doofstom of gaat het feest voor de grootste aandelen gewoon door?

Grote aandelen in de plus

Grote aandelen krijgen de meeste media-aandacht. In Europa worden deze vertegenwoordigd door de Eurostoxx 50.Vanaf het begin van dit jaar is het totaalrendement een fraaie 3,7%. In de Verenigde Staten wordt naar S&P 500 gekeken als graadmeter voor de large-cap aandelen. De index is inclusief dividend dit jaar met ongeveer 2% gestegen. Niet spectaculair maar toch interessant in ruim 4 maanden. Maar geven de grote aandelen, de zogenaamde large-caps, wel en betrouwbaar beeld van het totale aandelenklimaat? En zijn beleggers in large-caps niet doofstom voor andere signalen?

Obligatiemarkt is duidelijk

Obligatiebeleggers hebben een goed jaar tot nu toe. Zeker zij die hechten aan zekerheid. De koers van de 10-jarige Nederlandse staatslening is dit jaar al met 5,5% gestegen. Inclusief rente komt dat in de buurt van 6%. Europese high yield bedrijfsobligaties hebben tot nu toe slechts een rendement van 3% opgeleverd. En dat is vreemd.

High yield bedrijfsobligaties zouden het beter moeten doen in een klimaat waarin aandelen (goed) presteren en de rente daalt. De sterke prestatie van veilige staatsobligaties is wellicht een teken dat beleggers op zoek zijn naar een veilige haven. Natuurlijk weegt ook de lagere economische groei in Europa een rol en de aanhoudend lage inflatie. Desalniettemin is de populariteit van veilige staatsobligaties een negatief voorteken voor de aandelenmarkt.

Dividendaandelen favoriet

Binnen het aandelensegment zijn dividendaandelen dit jaar favoriet. Tegenover de 3,7% die de Eurostoxx 50 dit jaar heeft gerendeerd staat meer dan 12% voor Europese dividendaandelen. De onderstaande grafiek laat dat goed zien. Vooral uit het onderste deel van de grafiek blijkt de betere prestatie van dividendaandelen. Waarom willen beleggers liever stabiele aandelen met een hoog dividendrendement?

 

 

Bron: ProRealTime

 

Small-caps in mineur

Een ander segment binnen de aandelenmarkt dat een signaal geeft zijn de small-caps. Kleinere bedrijven zijn gevoeliger voor schommelingen in de economie en reageren feller op aanwijzingen dat het beter of slechter gaat. Small-caps zijn vaak de kanarie in de kolenmijn voordat de echte (economische) cijfers verzwakken. Anderzijds zijn small-caps er als eerste bij om vooruit te lopen op economisch herstel. Welke van de twee waarschuwingssignalen momenteel wordt gegeven blijkt uit de tweede grafiek. Daarin laten small-caps een kwakkelend verloop zien. Onderin de grafiek wordt duidelijk dat small-caps aanzienlijk zwakker presteren dan de grote Eurostoxx 50. Ook hier is de vraag gerechtvaardigd waarom kleinere aandelen zo achterblijven?

 

 

 

Bron: ProRealTime

 

Alertheid geboden

Beleggers zijn de laatste weken op zoek naar zekerheid. Veilige staatsobligaties zijn gewild en stabiele dividendaandelen krijgen de voorkeur boven andere aandelen. Daarnaast trekken beleggers zich terug uit de economisch gevoelige small-caps. Mogelijk is dit een teken aan de wand dat ook de grotere aandelen een stap terug moeten doen in de komende tijd. Daarentegen is het moraal van de large-caps nog zeker niet gebroken. De belangrijke steunniveaus onder de markt doen vooralsnog goed hun werk.

Hendrik Jan Davids is partner bij T&E inmaxxa vermogensbeheer in Utrecht. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer. De informatie in deze opinie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.