Nieuws/Financieel
965989
Financieel

AEX omlaag door financials

Onder invloed van stevige koersdalingen van de financiële instellingen verloor de AEX-index vandaag terrein. Ondanks een meevallend Amerikaans huizencijfer bleven beleggers zich zorgen maken over de Amerikaanse en Europese economie na de teleurstellende cijfers gisteren.

De AEX-index sloot 0,2% lager op 399,6 punten. De Midkap-index verloor 1,2% op 642,3 punten.

Elders in Europa was het beeld gemengd. Frankfurt verloor 0,3% en Parijs klom 0,1%.

Fondsmanager Maarten Geerdink van Petercam toont zich ondanks de voorzichtige stemming in de afgelopen dagen niet negatief, mede dankzij het meevallende nieuws over de Amerikaanse huizenmarkt. ,,De veel sterker dan verwachte toename van het aantal in aanbouw genomen woningen in april toont dat de invloed van het slechte winterweer nu echt wegvalt. Het sterkt me ondanks wat tegenvallend nieuws eerder deze week ook in de verwachting dat de Amerikaanse economische groei gaat versnellen."

Ook voor Europa ligt volgens Geerdink verbetering in het verschiet. ,,De economische groei viel dan wel tegen in het eerste kwartaal, maar dat kwam deels door bijzondere omstandigheden. Bovendien gaat het nooit in een rechte lijn omhoog. Opvallend was donderdag wel dat de rente in Duitsland duidelijk terugzakte en in de perifere landen juist opliep, wat de onzekerheid bij beleggers voedde."

De fondsmanager ziet reden om overwogen te blijven in aandelen. ,,Verdere koersstijgingen moeten wel van winstgroei bij bedrijven komen. Maar tenzij zich externe schokken zouden voordoen, voorzie ik ook betere cijfers in het tweede kwartaal na een overigens niet slecht eerste kwartaal."  

Op het Damrak waren de financiële instellingen uit de gratie. Delta Lloyd eindigde met een min van 2,2% op €18,07 onderaan. Aegon en ING raakten 2,1% kwijt op €6,13 respectievelijk 1,9% op €9,54.

TNT Express verloor nog eens 1,5% op €6,36, het laagste niveau van dit jaar.

De defensieve fondsen onttrokken zich aan de negatieve stemming. Mediabedrijf Reed Elsevier won 1,4% op €15,14. Voedings- en wasmiddelenproducent Unilever klom 0,8% naar €32,10.

Midkapper Imtech dook na een adviesverlaging naar 'houden' door de Rabobank nog eens 7,2% omlaag naar €1,22, het laagste niveau in twintig jaar. Terwijl de bank gisteren nog van een gemengd kwartaalrapport sprak, omschrijft ze de situatie bij de technisch dienstverlener nu als ,,een stap vooruit, drie stappen terug''.

Staalproducent Aperam volgde met een min van 4,8% op €20,36.

BAM verloor 2,8% op €3,68, na gisteren op zwakke kwartaalcijfers al stevig terrein te hebben verloren. De aankondiging van de bouw van een hotel in Frankfurt maakte weinig indruk op beleggers.

Ten Cate daalde ondanks het binnenhalen van een Franse defensieorder 2,4% op €21.

De producent van voedingsingrediënten en afbreekbare plastics Corbion sloot 1,2% hoger op €16,37 na de melding van een groter belang door vermogensbeheerder BlackRock.

Smallcap Heijmans zakte 2,4% naar €12,45, nadat de rechter de geëiste €12,3 miljoen vanwege een afgeblazen bouwopdracht niet toewees.

Beter Bed meldde een lagere omzet en winst in zijn kwartaal en verloor 0,2% op €17,15.

Het op de lokale markt genoteerde HAL won 5,7% op €105,90, nadat de investeringsmaatschappij meldde een beursgang van zijn optiekwinkels te onderzoeken.

Altice steeg 2,2% naar €46,30 na de publicatie van een meevallend kwartaalresultaat. De kabelmaatschappij kondigde ook de overname van het Franse deel van Virgin Mobile aan.

De eerder deze week omhoog geschoten lege beurshuls Lavide leverde 4,3% in op €3,30. Nadat aandeelhouders een schikking in een eerder conflict steunden, is de weg vrijgekomen voor Dirk Scheringa om zijn bedrijf via een omgekeerde overname naar de beurs te brengen.

Core Laboratories sloot 1,8% hoger op €119 na een koopadvies van ING. Eerder deze week ging de oliedienstverlener na een winstwaarschuwing nog stevig onderuit.