Nieuws/Financieel
966000
Financieel

Boete GM voor technische mankementen

Het Amerikaanse ministerie van Transport heeft autofabrikant General Motors (GM) een boete opgelegd van 35 miljoen dollar (25,5 miljoen euro) vanwege de reeks terugroepacties in verband met technische mankementen met de auto's van GM. Dat maakte het ministerie vrijdag bekend.

Het is de hoogste boete die het ministerie kan opleggen aan GM. Volgens het ministerie heeft GM te laks gereageerd op meldingen van problemen met auto's. Sinds begin dit jaar moest GM in de Verenigde Staten in totaal al ruim 11 miljoen auto's terug naar de garage halen vanwege technische problemen. Donderdag maakte de grootste autofabrikant van de VS nog bekend 2,7 miljoen voertuigen terug te roepen.

Verder zal GM meewerken aan een strikt toezichtprogramma van de overheid bij het bedrijf. Daarbij worden maatregelen genomen om beter in te spelen op meldingen van technische mankementen en om grote terugroepacties in de toekomst te voorkomen.

GM-bestuursvoorzitter Mary Barra liet in een verklaring weten dat het bedrijf zijn lesje heeft geleerd en dat GM nu de ambitie heeft om de meest veilige autofabrikant van de auto-industrie te worden.