Nieuws/Financieel
966017
Financieel

Voetbal en aandelen

De afgelopen tijd horen we het steeds vaker. Sterker, we gaan er binnenkort over stemmen. De Europese economie welles nietes, de EURO welles en nietes en dus Europa welles nietes. Daarnaast speelt de WK-koorts ons ook inmiddels parten. Wat is de overeenkomst in beide thema’s Dat de Duitsers er goed voor staan. Die Mannschaft wie auch der Motor Europas.

Het gedoe op de Nederlandse aandelenmarkten voor de blue chips heeft veel weg van een springkussen met kleuters in 2014. De bedrijfscijfers worden gepresenteerd of Draghi zegt weer eens wat en daar gaan we weer. Hup en knal een bepaalde richting op om vervolgens weer terug te keren na enkele dagen. Dit geldt beide kanten op waardoor de verschillende bewegingen elkaar per saldo opheffen en de index voor hoofdfondsen niet van z’n plaats komt, terwijl er veel lijkt te gebeuren op zo’n dag. 400 is inmiddels al talloze malen in beide richtingen overschreden en voegt daardoor niet veel meer toe dan het vormen van een gemiddelde van de standen van de afgelopen tijd. Beetje als het Nederlands elftal ook, waarbij we bij het hebben van een gemiddeld elftal denken dat we goed bezig zijn.

Stiekem vinden we dat we het best aardig doen maar klagen steen en been naar de Europese invloed die het voetballandschap dusdanig verstoord heeft in de afgelopen jaren. Financial Fair play, mooi woord overigens, dat niet werkt waardoor de Nederlandse clubs niet mee kunnen komen en de spelers vroegtijdig Europa in gaan. Het is niet eerlijk enzo, hoor je veel net als dat de richting van de geldstroom door economische beleid op Europees niveau steeds vaker als onrechtvaardig wordt ervaren.

Maar dan nu de Duitsers, klagen die ook? Of doen die het dan gewoon goed en zijn zij bepalend in de nieuwe ontwikkelingen. In plaats van er over te klagen wordt daar er het beste van gemaakt. Dat lukt vaak best aardig ook. Afgelopen jaren heeft de Champions League regelmatig rekening moeten houden met de Duitse clubs en als Duitsland naar een eindtoernooi gaat, wat ze altijd doen, dan is het zonder uitzondering een serieuze kandidaat voor de halve finales op z’n minst. Dat lijkt me duidelijk en zal u niet ontgaan zijn. Maar nu de aandelenmarkt van Duitsland, de Dax wel te verstaan.

De hoge Euro , gebrek aan inflatie of de irritatie van Draghi ten spijt maakt het helemaal niet uit in Duitsland wat er allemaal gerommeld wordt. Als het goed gaat stijgt de markt en als het slecht heet te gaan, dan stijgt de markt.

 

Dalingen zijn correcties hoe groot ze ook zijn en per saldo noteren we all time highs in de DAX. De wereld moest bijna vergaan in 2008 om een serieuze correctie te doen ontstaan maar inmiddels sind Sie diese Senkung wieder überstiegen.

De AEX? Soort gevoel van we hebben wel 2 keer de finale op een WK bereikt. Tja in tig jaar. En vergeet niet de Europese titel. Tja dat was 1988. Lang geleden net als de all time high in de AEX en een eind weg van de huidige realiteit.

De Dax ondervindt momenteel enige weerstand rond huidige niveaus door de werking van de bovenzijde van het lange termijn opwaartse trend kanaal. Maar wanneer we deze passen op de plaats voor 2014 eens nader bezien geldt het volgende.

 

De correctie heeft zijwaarts plaatsgevonden zover in 2014 en daarmee is de iets kortere beweging vanaf 2012 met succes getest en is de RSI afgekoeld. Daarbij is een koopsignaal gevormd aangegeven door de groene boogjes dat ons zegt dat de 10.000 bereikt kan gaan worden binnen afzienbare tijd. Ook dat is weer een nieuw record.

Kwam dat van Duitsen bloed verhaal nou maar eens wat vaker naar voren zou je bijna denken. En de Kohohohoning van Hispanje hebben we tegen een veel te hoge prijs geëerd vinden velen. Die kunnen ook best aardig voetballen overigens. De IBEX, nee geen records, meer op z’n Hollands aan het rommelen. Gutes wochenende voor nu.

Disclaimer

EREM + NIKKEN is een merknaam van LeoMont BV. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Onze analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor onze analyses wordt gebruikt. De waarden waarop onze analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van de E+N Portefeuilles die opgebouwd zijn uit ABNAMRO Turbo’s. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com