Nieuws/Financieel
966076
Financieel

Olieprijs schiet door $60

Olieproductie Kirkuk tijdelijk dichtgedraaid.

Olieproductie Kirkuk tijdelijk dichtgedraaid.

De olieprijs is boven $60 per vat gekomen. Dat is voor het eerst sinds 2015 en de duurdere ruwe olie zet druk op pomphouders om hun prijzen te verhogen.

Olieproductie Kirkuk tijdelijk dichtgedraaid.

Olieproductie Kirkuk tijdelijk dichtgedraaid.

De markt verwacht dat oliekartel OPEC zijn productiebeperking ook in 2018 wil volhouden. Kroonprijs Mohammed bin Salman van OPEC-leider Saudi-Arabië meldde onlangs „vanzelfsprekend” bereid te zijn de sinds vorig jaar ingezette productieverlaging door te zetten om de prijs te laten stijgen.

Tegelijkertijd komen vraag en aanbod van de meest verhandelde ruwe olie in Europa en het Midden-Oosten dichter bij elkaar op de wereldmarkt. Daarnaast, aldus ING Research, houden momenteel de zorgen aan over inperking van olieuitvoer van velden die Koerden en Irakezen betwisten. Die kraan is tijdelijk dichter gedraaid.

ING’s analisten zien ook dat steeds meer speculanten „zeer waarschijnlijk” voor langere tijd posities in futurecontracten hebben ingenomen. Die rekenen erop dat de olieprijs nog langer stand houdt en verder stijgt.

Speculatie

Het aantal speculatieve posities voor ICE Brent nadert hiermee volgens ING Research de recordstand van september dit jaar. De olieprijs stijgt hierop en drijft bovendien op de aangesterkte dollar omhoog, zegt olieanalist Hans van Cleef van ABN Amro.

Vooral ook omdat president Trump Fed-bestuurder Powell als opvolger van voorzitter Janet Yellen bij de Federal Reserve zou benoemen, wat de waarde van de greenback versterkte. Ook maken beleggers zich ook op voor een drietal bijeenkomsten. Het OPEC-kartel komt op 7 november met zijn vooruitblik van de wereldenergiemarkt, op 14 november meldt het Internationaal Energieagentschap hoe het tegen de toekomstige olievraag aankijkt, waaraan doorgaans meer gewicht wordt gehecht.

Minder aanbod

Op 20 november vergaderen OPEC-leden voor de belangrijkst bijeenkomst sinds vorig jaar. Van Cleef: „Ze zullen waarschijnlijk bevestigen wat de markt nu al inprijst: dat de productiebeperking komende kwartalen wordt doorgezet. Maar er is wat mij betreft al evenwicht tussen vraag naar olie en het aanbod, met nog minder productie zal dat de prijs alleen maar gaan ondersteunen.”

De vraag is hoeveel prijsstijging er nog in het vat zit. Analisten wereldwijd gepeild door Bloomberg verwachten voor eind dit jaar gemiddeld een prijs van $60, met voor het eerste kwartaal van 2018 per vat van 150 liter alweer een lagere prijs, gemiddeld $59,40.

Afvlakking prijs

Voor heel 2017 zou de prijs, alle schattingen bij elkaar opgeteld, niet boven de $58,83 komen. ,,Maar er zijn weinig redenen te bedenken waarom de prijs de komende tijd substantieel naar beneden zou bewegen”, zegt onafhankelijk grondstoffenexpert Gijs van Dam. „De weg is vanaf nu vooral omhoog. De echte stijging richting $100 per vat kan alleen maar lukken als er geopolitieke conflicten in het Midden-Oosten, bijvoorbeeld rond Iran en Israël, gaan spelen.”