Nieuws/Financieel
966193
Financieel

Handelsoverschot eurolanden slinkt

De eurolanden hebben in maart een kleiner overschot geboekt in hun handel met de rest van de wereld dan een jaar eerder. Dat meldde Europees statistiekbureau Eurostat vrijdag.

De eurolanden exporteerden in maart in totaal voor 17,1 miljard euro meer goederen dan er werd geïmporteerd vanuit landen buiten de muntunie. In maart 2013 bedroeg dit overschot nog 21,9 miljard euro. In februari van dit jaar overtrof de waarde van de export die van de import met 14,2 miljard euro. In maart kromp de export van de eurolanden met 0,5 procent op maandbasis, terwijl de import met 0,6 procent afnam.

In de eerste 2 maanden van dit jaar realiseerde Duitsland met een plus van bijna 32 miljard euro traditiegetrouw het grootste handelsoverschot van de eurolanden. Nederland volgde met een surplus van 10 miljard euro. Het grootste tekort binnen de eurozone werd gemeten in Frankrijk, waar de import 13,3 miljard euro groter was dan de export. Binnen de hele EU tekende Groot-Brittannië met een min van 16,7 miljard euro voor het grootste tekort.