Nieuws/Financieel
966219
Financieel

NSI ziet vraag naar kantoren verder dalen

Vastgoedonderneming NSI heeft de vraag naar kantoorruimte in de eerste maanden van 2014 verder zien dalen. Ondanks het toegenomen consumentenvertrouwen zit er evenmin schot in de markt voor winkelruimte. Dat meldde de onderneming vrijdag in een update over het eerste kwartaal.

NSI zag de bruto huurinkomsten in het eerste kwartaal met bijna 9 procent dalen ten opzichte van een jaar eerder, tot 33,9 miljoen euro. De inkomsten zakten daarbij in alle segmenten. De bezettingsgraad van de Nederlandse kantoren ging achteruit tot 71,7 procent per eind maart, tegen 72,1 procent aan het einde van vorig jaar. Bij de Nederlandse winkels zakte de bezetting van 87,8 naar 83,9 procent. Die daling werd voor circa 3 procentpunt beïnvloed door de transitieperiode die nodig is om Primark te huisvesten in winkelcentrum Zuidplein.

Bezuinigingen

Bestuursvoorzitter Johan Buijs gaf aan dat het economisch herstel in Nederland zich nog niet heeft vertaald in een grotere vraag naar kantoren en winkels. Daarbij blijven bedrijven bezuinigen, wat leidt tot een lagere vraag naar kantoorruimte. ,,De verhuurmarkt blijft daarom uitdagend in 2014'', stelde hij.

NSI houdt vast aan de verwachting dat de daling van de netto huurstroom zal worden gecompenseerd door lagere financieringskosten. De financieringskosten zullen echter ,,tijdelijk'' hoger zijn dan eerder verwacht, door de recente obligatieplaatsing van Intervest Offices & Warehouses. De twee leningen van Intervest vervangen de uitstaande obligatielening van 75 miljoen euro, die op 29 juni 2015 wordt afbetaald. Tot die tijd nemen de financieringskosten toe.