Nieuws/Financieel
966252
Financieel

'Licht hoger begin voor AEX'

De aandelenbeurs in Amsterdam begint vrijdag waarschijnlijk licht hoger aan de handelsdag. Ook de andere Europese beurzen zullen bij de opening kleine winsten laten zien. Beleggers blijven voorzichtig na de koersdalingen van een dag eerder. Er wordt uitgekeken naar cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt en het consumentenvertrouwen.

,,De AEX lijkt vandaag voorzichtig hoger te gaan openen. Op Wall Street, waar donderdag flinke verliezen werden geleden, liepen de koersdaling richting het einde van de handel weer wat terug. Er staan voor vandaag weinig spannende zaken op het programma. Wel is het optie-expiratie en dat kan mogelijk voor wat extra beweging zorgen'', aldus directeur Claudio Serra van IG Nederland.

De in Amsterdam genoteerde kabelexploitant Altice meldde voorbeurs dat het bedrijfsresultaat vorig kwartaal is gestegen, op een omzet die iets lager was dan een jaar eerder. Het bedrijf gaf ook aan dat dochteronderneming Numericable het Franse deel van Virgin Mobile wil kopen.

Beter Bed

Beter Bed liet weten dat de winst en omzet vorig kwartaal verder zijn gedaald. De beddenverkoper ziet wel licht herstel in Nederland en Spanje.

Ook vastgoedinvesteerder Atrium European Real Estate kwam vrijdag met een kwartaalupdate. Het bedrijf zag de huurinkomsten in het eerste kwartaal toenemen. Ook ziet Atrium verbetering van de economische situatie in zijn belangrijkste markten, zoals Polen en Turkije.

NSI

Vastgoedonderneming NSI zag daarentegen de vraag naar kantoorruimte in de eerste maanden van 2014 verder dalen. Ondanks het toegenomen consumentenvertrouwen zit er volgens het bedrijf evenmin schot in de markt voor winkelruimte.

De belangrijkste beurzen in het Verre Oosten gingen vrijdag omlaag in navolging van de verliesbeurten in Europa en op Wall Street. In Tokio eindigde de Nikkei 1,4 procent in de min. Een duurdere Japanse yen zette de koersen van de Japanse exportbedrijven stevig onder druk.

New York

In New York leverden de aandelenbeurzen donderdag flink in. Beleggers reageerden teleurgesteld op cijfers over de Amerikaanse economie en op de magere winstprognose van Wal-Mart.

De Dow-Jonesindex sloot 1 procent lager op 16.446,81 punten, de sterkste daling voor de graadmeter in een maand. De S&P 500 daalde 0,9 procent tot 1870,85 punten en de Nasdaq verloor 0,8 procent tot 4069,29 punten.

Imtech

Tegenvallende cijfers over de economie van de eurozone en over de Amerikaanse industrie leidden donderdag ook tot flinke verliezen op de Europese aandelenbeurzen. De AEX in Amsterdam dook een paar keer onder het niveau van 400 punten, maar bleef daar met een verlies van 0,8 procent tot een slotstand van 400,25 punten net boven.

De MidKap-index werd extra gedrukt door een fors koersverlies bij Imtech (min 5,1 procent) en verloor 1,5 procent tot 650,21 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs moesten tussen 0,7 en 1,2 procent terug.

De euro was vrijdag voor aanvang van de aandelenhandel 1,3714 dollar waard, evenveel als bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,3 procent duurder op 101,82 dollar. Brentolie klom 0,1 procent in prijs tot 109,23 dollar per vat.