Nieuws/Financieel
966262
Financieel

Nikkei omlaag door dure yen

De aandelenbeurs in Tokio is vrijdag lager gesloten in navolging van de verliesbeurten in Europa en op Wall Street. Een stijging van de Japanse yen oefende daarnaast druk uit op de belangrijke Japanse exportbedrijven. De Nikkei eindigde 1,4 procent lager op 14.096,59 punten.

Automaker Toyota, die veel voertuigen verkoopt in het buitenland, had te lijden onder de duurdere Japanse munt en verloor 2 procent. Ook elektronicaconcern Sony, die eerder deze week met teleurstellende resultaten en vooruitzichten kwam, zette de daling voort met een koersverlies van bijna 3 procent.

De andere aandelenmarkten in het Verre Oosten gingen overwegend omlaag. In Hongkong noteerde de Hang Seng-index 0,4 procent lager in de middaghandel. De Kospi in Seoul won 0,2 procent en in Sydney leverde de All Ordinaries 0,6 procent in.

De beurs in India was een positieve uitschieter. De Sensex-index in Mumbai steeg ruim 3 procent nadat bleek dat de grootste oppositiepartij van het land, BJP, op voorsprong staat in de Indiase parlementsverkiezingen. Een overwinning van BJP wordt gezien als positief voor het bedrijfsleven in India.