Nieuws/Financieel
966751
Financieel

Pandbrieven met hypotheken zijn terug als belegging

Ze hielpen banken wereldwijd richting het ravijn, maar de pandbrieven leunend op hypotheken komen terug als belegging. Vooral institutionele partijen stappen in. Ze zien het risico, maar ook de hoge rendementen.

„Na de kredietcrisis eisten toezichthouders dat zulke covered bonds superdegelijk werden gedekt. Professionele vermogensbeheerders vinden nu dat selecte portefeuilles met hypotheken te ver zijn afgewaardeerd. Zij stappen erin, maar kunnen het risico van het onderliggende vastgoed ook doorgronden”, zegt Philip Rossett, hoofd Benelux van ETF Securities, aanbieder van indextrackers. „Dat is voor particulieren anders.”

Selectie

De Europese Commissie zou de pandbrieven ook een gunstiger status willen geven. Bij nieuwe pandbrieven gaat niet de hele hypotheekportefeuille mee als onderpand, maar een selectie. Nadert een faillissement dan hebben crediteuren het recht hypotheken uit de boedel te halen. Ze staan niet achteraan bij de curator.

Met nieuwe gesecuritiseerde producten is niets mis, stelt Jan Maarten Slagter van de Vereniging van Effectenbezitters, „zolang ze transparant zijn en de kopers duidelijk is welke risico’s ze inhouden.” De oude hoge creditratings strooiden zand in de ogen van beleggers.

Gisteren kreeg de belegging steun van de Amerikaanse Federal Housing Finance Agency, waakhond van hypotheekreuzen Fannie Mae en Freddie Mac. Hij versoepelde de regels voor het verstrekken van sommige hypotheken aan vooral starters op de Amerikaanse woningmarkt.