Nieuws/Financieel
967163
Financieel

Apple wint op lager Wall Street

Wall Street is maandag met lichte verliezen gesloten. Beleggers deden het rustig aan na de recente opmars van de Amerikaanse beurzen en wachtten op de vele gebeurtenissen die later deze week nog volgen. Ook werd het laatste nieuws over het Rusland-onderzoek naar personen rond president Donald Trump in de gaten gehouden.

De Dow Jones-index sloot 0,4% lager op 23.348,74 punten. Technologiebeurs Nasdaq zakte 0,03% naar 6698,96 punten. De breder samengestelde S&P 500 noteerde 0,3% in de min op 2572,83 punten.

Apple steeg tussentijds naar zijn hoogste waarde op de beurs ooit. Het technologiebedrijf, dat donderdag met resultaten komt, profiteerde van flinke interesse in zijn nieuwste iPhones en werd 2,1% meer waard op $166,72.

Verder zette overnamenieuws veel koersen in beweging. Telecombedrijf Sprint verloor 9,3% op $6,34 na berichten dat de Japanse eigenaar Softbank zijn pogingen staakt om tot een fusie te komen met T-Mobile USA. Dat bedrijf zakte 5,4% naar $59,58.

Farmaceut Merck (-6,1% op $54,70) was een opvallende daler. Het bedrijf trok een aanvraag voor Europese toelating van een immuuntherapie tegen kanker in. General Motors en chipproducent AMD stonden na adviesverlagingen ook onder druk en verloren respectievelijk 2,9% en 8%.

Verder stond huizenmaker Lennar in de belangstelling. Het bedrijf verloor 3,9% op $55,75 nadat het bekendmaakte branchegenoot CalAtlantic (plus 21,3% op $49,05) in te lijven. Met de deal is, inclusief schuld, een bedrag gemoeid van $9,3 miljard.

Axalta

Verfproducent Axalta dook in het rood nadat de Nederlandse branchegenoot AkzoNobel eerder op maandag bevestigde gesprekken te voeren over een eventueel samengaan. Daarbij wordt uitgegaan van een fusie op basis van gelijken. Dit terwijl Akzo duidelijk groter is dan Axalta. Het aandeel Axalta zakte 2,2% naar $32,43.

Verder ging warenhuisketen J.C. Penney opnieuw omlaag. Vrijdag kwam het bedrijf al met een winstwaarschuwing voor de periode rond de feestdagen. Het bedrijf kreeg maandag negatieve rapporten van analisten om de oren en verloor 8,2% op $2,87.

Banencijfers

Later in de week staat er nog genoeg te gebeuren op Wall Street met onder meer een keur aan bedrijfscijfers en het maandelijkse rapport over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Verder beslist de Federal Reserve woensdag over de rente, al wordt hier over het algemeen weinig vuurwerk verwacht.

President Donald Trump neemt donderdag waarschijnlijk een beslissing over een nieuwe voorzitter van de Fed. Volgens geruchten heeft Fed-bestuurder Jerome Powell de beste papieren om Janet Yellen, wiens termijn in februari afloopt, op te volgen.

Wintertijd

Overigens gaan de beurzen in New York deze week een uur eerder open en dicht dan normaal vanwege het ingaan van de wintertijd in Europa. Volgend weekeinde gaat ook in de VS de wintertijd in.