Nieuws/Financieel
967193
Financieel

VDL: Kracht door samenwerking

De VDL Groep is sinds haar ontstaan in 1953, uitgegroeid tot een internationaal, industrieel conglomeraat dat vandaag de dag 80 werkmaatschappijen telt en ruim 7400 medewerkers. De VDL groep is op alle fronten bezig met de nieuwste technologie. En het bedrijf heeft lef: "VDL Groep hecht sterk aan het concurrerend blijven produceren in Nederland en Vlaanderen. Waar anderen massaal kozen voor uitbesteding of verhuizing naar het Nabije of Verre Oosten, groeiden wij met name in Nedeland. Waarom we niet in die landen zitten? Het gaat er om dat we goed met elkaar kunnen praten."

Dat is volgens Wim van der Leegte, baas van het familiebedrijf VDL, het geheim van het succes van zijn bedrijf. Ooit was hij in Engeland en stelde hij een vraag aan een van de medewerkers daar. "Ik verstond niks van het antwoord in Engels dialect, het leek wel Chinees", bromt hij. "Dat werkt niet. In de moederstaal kun je mensen toch het beste motiveren. Contact is belangrijk." Vandaar dat de deur bij Van der Leegte altijd open staat. "Mensen moeten bij me naar binnen kunnen lopen wanneer ze maar willen, ik vind het belangrijk om aandacht te hebben voor de medewerkers van het bedrijf. Dat gaat het beste als je elkaars taal spreekt."

Want, zo is het motto bij het bedrijf, kracht komt voort uit samenwerking. Dat illustreert zich onder meer door de vele familieleden die werkzaam zijn bij VDL, onder wie twee zoons, een dochter, neven en een achternicht.VDL Groep is eveneens degelijk als het om de financiën gaat. "De VDL Groep is een Nederlands familiebedrijf met een degelijk financieel-economisch beleid dat borg staat voor continuïteit. We streven naar een beheerste groei waarbij het onder controle houden van de organisatie en het peil houden van de financiële positie voorop staan", legt Van der Leegte uit. In die groei zou ook een overname van de Mitsubishifabriek in Born passen. Gesprekken zijn gaande.

Pater

Dat onder controle houden van het bedrijf vindt de pater familias een van de leukste aspecten van de bedrijfsvoering. "En het op pad gaan, naar nieuwe klanten toe en bezig zijn met nieuwe producten."Want wil je groeien als bedrijf, moet je innoveren. VDL Groep is continu op zoek naar de beste technieken. In 2011 werd €60 miljoen geïnvesteerd in research and development, waar onder meer nieuwe bussen werden ontwikkeld.Het legde het concern geen windeieren. "Vorig jaar wonnen we een prijs voor de beste stadsbus en dit jaar heeft de nieuwe toerbus, Futura, de internationale prijsCoach of the year 2012 gewonnen. Het is nog nooit gebeurd dat een bedrijf twee keer achter elkaar wint."

VDL is vooral bekend als bussenbouwer en als toeleverancier van onderdelen aan de automobielindustrie. Minder bekend is dat het bedrijf ook chipmaker ASML bedient. Sinds de oprichting in 1953 is de VDL Groep uitgegroeid tot een onderneming met 80 bedrijven. Het realiseerde in 2011 een geconsolideerde omzet van €1,6 miljard en een nettowinst van €66 miljoen."

Voor de crisis zei iedereen: je bent te breed geörienteerd. Toen brak de crisis uit. De VDL Groep moest 24% inleveren. Door onze spreiding zijn we ’slechts’ 24% gezakt. Als we alleen in de vrachtwagen- of aanhangwagenwereld hadden gezeten, waren we 75% kwijt geraakt. Juist omdat we zo breed zijn georiënteerd. Sterker nog, de kracht van de VDL Groep zit in de samenwerking tussen de bedrijven. Ons motto is: kracht door samenwerking", en wat Van der Leegte betreft, blijft dat nog heel lang zo. Aan het verkopen van zijn bedrijf moet hij niet dénken. "O nee, alsjeblieft zeg. Er is niets mooiers dan werken."