Nieuws/Financieel
967212
Financieel

Reisverslag Lodewijk van der Kroft (1)

India: deo voor 2,4 miljard oksels

India, de grootste democratie ter wereld, is in de ban van de verkiezingen. Ook buitenlandse beleggers kijken gespannen toe. Vermogensbeheerder Lodewijk van der Kroft van Comgest doet voor DFT.nl verslag van het bezoek van een delegatie van beleggers.

India is een land dat vooral lijkt te bestaan uit extremen. Op het moment van schrijven vindt de grootste verkiezing ter wereld plaats in dit land met 815 miljoen stemgerechtigden. Om dit aantal in perspectief te plaatsen; dat is evenveel als de bevolking van West-Europa en Amerika bij elkaar opgeteld. India kent 1,21 miljard inwoners (meer dan 1 op de 6 wereldburgers woont in India) en heeft een heel jonge bevolking. De helft is jonger dan 26 jaar.

Ondanks een gunstige demografische opbouw in vergelijking met bijvoorbeeld China, is de economische groeivoet enige tijd geleden gehalveerd naar ruim 5% en leidt het land onder hoge inflatie (crica 7%). Tel daarbij op de slechte infrastructuur en de alom aanwezige corruptie en het zal u niet verbazen dat de kans zeer groot is dat de Congress Party na tien jaar de macht moet overdragen aan de Bharatiya Janata Party (BJP). Een bittere pil voor de Congress Party, die sterk verbonden is aan de Ghandi familie en de afgelopen 67 jaar gedurende 54 jaar aan de macht was in India.

Democratie

India is de grootste democratie ter wereld maar dat lijkt eerder een belemmering te zijn dan een voordeel op buurland China. Mijn collega's in Azië suggeerde eerder dit jaar dat een jaartje geregeerd worden op de Chinese leest, wonderen zou doen voor het groeipad van de Indiase economie. Tijdens de gesprekken die gepland staan met vertegenwoordigers van de ‘Planning Commission’ en het Ministerie van Financiën zal ik deze optie maar niet noemen….

India bestaat uit 35 staten die op hun beurt weer onderverdeeld zijn in 543 kiesdistricten. Ieder district bestaat uit ongeveer 1,5 miljoen stemgerechtigden, goed voor één zetel in het parlement. Het komt vaak voor dat besluiten die op centraal niveau zijn genomen, op lokaal niveau (actief) worden tegengewerkt omdat het indruist tegen de  gevestigde belangen. Als de BJP aan de macht komt, dan wacht de vermoedelijke premier Narendra Modi een zware taak om het land in het Chinese groeipad te laten treden.

Kansen

Ondanks de politieke tegenwind zijn (westerse) bedrijven en beleggers enthousiast over de kansen in India. Vorig jaar besloot Unilever haar belang in haar nationale beursgenoteerde dochter Hindustan Unilever uit te breiden door een bod uit te brengen op de aandelen die zij niet in haar bezit heeft.  De groeiverwachtingen voor veel van haar producten zijn zo aantrekkelijk, die deel je liever niet met anderen. Naar verluidt neemt de vraag naar deodorant jaarlijks met 30% toe, waardoor in de komende negen jaar 75% van de stedelijke bevolking en 10% van de plattelandsbevolking deodorant zal gebruiken. En dat is niet alleen goed nieuws voor Hindustan Unilever!

 

De grootste effectenbeurs van India is BSE (voorheen Bombay Stock Exchange) en met meer dan 5.000 genoteerde bedrijven is zij tevens de grootste beurs ter wereld. Met onze bezoeken aan opinieleiders, beleidsmakers en een groot aantal beursgenoteerde bedrijven hopen we in de komende dagen meer zicht te krijgen op de kansen in India. In een week tijd is het onmogelijk om een alles omvattend beeld te krijgen, maar het zal in ieder geval tot meer inzicht leiden. Beleggen in emerging markets doe je niet van achter je bureau; daar moet je heen gaan.

 

Lodewijk van der Kroft doet deze week dagelijks verslag van een beleggersreis naar India. De grootste democratie ter wereld is in de greep van verkiezingen. Van der Kroft is werkzaam voor vermogensbeheerder Comgest.