Nieuws/Financieel
967284
Financieel

Nog acht jaar omhoog

De beurzen in Europa kwamen gisteren rustig op gang na een weekendje rust. De cijfers blijven al met al aardig en ook macro-economisch ziet het er steeds beter uit. De AEX sloot uiteindelijk een half procentje hoger, het hoogste punt in meer dan een maand tijd. Zowel de S&P als de Dow Jones sloot op recordniveaus en voor de internetaandelen was het weer ouderwets “buy the dips”. Wij zijn kortom nog steeds van mening dat het beter is om te kopen in mei dan de verkoopknop in te drukken.

Inflatie blijft lang laag

Economen gaan er van uit dat de inflatie binnen de eurozone lang laag zal blijven. De president van de Europese Centrale Bank heeft vorige week donderdag al aangegeven dat hij onconventionele maatregelen niet zal schuwen. In juni verwachten wij dan ook actie om deze inflatie aan te wakkeren. Hij heeft daarvoor eventueel nieuwe inflatiecijfers als stok achter de deur om op terug te vallen.

Grondstoffen bewegen zijwaarts

Als we de goud- en zilverprijs vergelijken met vorige week zien we weinig spannends. Kijken we op dagbasis, dan is hier nog steeds een goede boterham aan te verdienen. De eurodollar is weer teruggezakt naar de onderkant van de 1,37- 1,39 “trading zone”.  

SBM

Het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobas heeft een gigantisch olieveld gevonden voor de kust van Rio de Janeiro. Het nieuwe veld ligt 2244 meter onder de zeespiegel en bevat 5 miljard vaten olie. Het gaat om één van de grootste olievelden dat ooit in Brazilië is gevonden. De verwachting is dan ook dat SBM Offshore weer gaat meedingen naar een grote order van Petrobas. Er zijn immers geen aanwijzingen gevonden voor omkoping bij de Nederlandse onderneming. Met andere woorden we spreken hier over een aandeel om absoluut in je portefeuille te hebben.

Apple

De koers van het aandeel gaat op 2 juni door zeven worden gedeeld. Hierdoor kunnen ook de wat kleinere beleggers weer instappen. Wij zien de koers tot die tijd oplopen. Wellicht zal er na 2 juni een kleine verkoopgolf ontstaan, omdat de grotere jongens wat winst nemen.

Bullrun

Eerder hebben we gesproken over de hoogtevrees die hier en daar bij beleggers een rol gaat spelen. Aandelen zijn volgens verschillende analisten te hoog gewaardeerd en binnenkort komt er een forse correctie. Kijken we naar de grafiek hieronder dan zien we dat de huidige Bull run nog wel even door kan zetten. We hebben nu 61 maanden achter de rug, ofwel 183,9%. Er kunnen nog maanden en jaren aan worden toegevoegd. Uiteraard doen we af en toe een stap terug, maar hierna volgen twee stappen vooruit.

 

E.on

De warme winter heeft ervoor gezorgd dat E.on zijn winst en omzet verder heeft zien dalen in het eerste kwartaal. Eerder heeft het Duitse energieconcern aangegeven meer in te willen zetten op hernieuwbare bronnen zoals zon en wind, hier zijn de resultaten dan ook sterk verbeterd. Het herstel van de nutsbedrijven lijkt langzaam op gang te komen. 

Thyssenkrupp

Het Duitse staalbedrijf heeft in het afgelopen kwartaal voor het eerst in bijna 2 jaar weer een winstje weten te boeken. De omzet kwam uit op 10,3 miljard euro, mede door kostenbesparingen. De onderneming verhoogde zijn winstverwachting voor het gehele jaar.