Nieuws/Financieel
968073846
Financieel

Op de beursvloer

AEX beperkt verlies na eindsprint

De AEX verloor donderdag terrein, na de prachtige winst van een dag eerder. Dankzij een sterk laatste uur bleef de schade beperkt. Technologieaandelen hadden het zwaar. De publicatie van de kwartaalcijfers kwam ING op verlies en ArcelorMittal op winst te staan.

De AEX sloot 0,2% lager op 712,5 punten, na iets voor half vijf een laagste punt van 707,6 punten te hebben aangetikt. De AMX steeg 0,4% naar 1049,6 punten.

De overige Europese hoofdgraadmeters deden het beter. De Britse FTSE 100, de Duitse DAX en de Franse CAC 40 wonnen respectievelijk 0,5%, 0,2% en 0,3%.

Bij sluiting van de Europese beurzen stond de Dow Jones-index 0,3% hoger en had de Nasdaq-index 0,1% ingeleverd.

Na de turbulentie in voorgaande handelsdagen nemen beleggers even wat gas terug. Volgens Rein Schutte, beleggingsadviseur bij Noesis Capital Management, is het even zoeken naar richting nadat een forse dip van de koersen op dinsdag werd gevolgd door een krachtig herstel een dag later. „Beleggers kijken vooral uit naar het Amerikaanse banenrapport op vrijdag dat meer duidelijkheid kan geven over het verloop van het economisch herstel in de VS. Deze uitkomst kan een flinke impact krijgen op het beursklimaat, mede gelet op de inflatieverwachtingen. Daarnaast was het opvallend dat ING niet werd beloond voor de sterke resultaten.”

Chips koelen af

Bij de Nederlandse hoofdfondsen eindigde betalingsverwerker Adyen in een moeizame week met een verlies van 4,4% onderaan.

De in de afgelopen maanden hard opgelopen toeleveranciers aan de chipsector kregen ook klappen. Besi, ASML en ASMI lieten respectievelijk 3,5%, 1,8% en 1,5% liggen.

ING sloot 0,7% lager, hoewel het bankconcern de winst in het afgelopen kwartaal flink heeft opgevoerd.

Verlichtingsbedrijf Signify piekte boven de €50 met een 3,3% hogere koers.

Heineken zag de koers 2,1% aantrekken na meevallende resultaten van de Belgische branchegenoot AB Inbev.

Bij ArcelorMittal liep het op rolletjes in het voorbije kwartaal. Beleggers zetten de staalgigant 1,8% hoger.

KPN boekte een winst van 1,6%. Begin deze week stond het telecomconcern nog onder druk vanwege de teleurstelling over afslaan van voorstellen door twee geïnteresseerde partijen.

De in de AMX opgenomen metalenleverancier AMG ging 3% onderuit na de publicatie van tegenvallende kwartaalresultaten.

Air France KLM liep tegen een verlies van 2,6% aan. De luchtvaartcombinatie gaat nog steeds zwaar gebukt onder de impact van de coronacrisis en rapporteerde een kwartaalverlies van €1,5 miljard.

Biotechnologiebedrijf Galapagos zakte nog eens 2,4% en sloot op het laagste niveau sinds begin 2017 in aanloop naar de vanavond laat te publiceren kwartaalcijfers.

Kunstmestbedrijf OCI en techbedrijf TKH klommen 5,7% respectievelijk 4,1%, na woensdag al hard te zijn gestegen op meevallende kwartaalberichten.

Ingenieurs- en adviesbureau Arcadis won 3%. ING zag in de recent gepubliceerde meevallende kwartaalcijfers aanleiding het koersdoel tot €45 op te trekken onder handhaving van het koopadvies.

Smallcap ForFarmers duikelde 5,7% doordat het veevoerbedrijf een moeizame start van het nieuwe jaar naar buiten bracht.

CM.com daalde 1,6% ondanks de melding van het techbedrijf dat het ook in de komende jaren het berichtenverkeer bij de Nederlandse overheid mag verzorgen.

BAM verloor 0,6%. Bij het bouwbedrijf gaven de sterke groei van de woningverkopen in Nederland en een solide orderportefeuille in het Verenigd Koninkrijk een positief bedrijfsresultaat in de eerste drie maanden.

Raambekleder Hunter Douglas eindigde onveranderd, in reactie op zijn kwartaalcijfers.

Volg vanavond om 20.00 uur het gratis seminar: hoge bomen vangen veel wind met beursexpert Geert-Jan Nikken. Klik hier om in te schrijven.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo