Nieuws/Financieel
971437
Financieel

Belegger vlucht in obligatiefondsen

Vanwege zorgen om de wispelturige Verenigde Staten, kozen grote obligatiebeleggers sinds vorig jaar ook aandelen en Europees schuldpapier. Maar afgelopen maanden verplaatsen grote Europese beleggers hun kapitaal opvallend vaak naar wereldwijde bedrijfsobligatiefondsen.

Volgens Lyndon Man, fondsbeheerder bij Invesco sinds augustus 2013, gaat het afgelopen maanden alleen al om ,,honderden miljoenen” verplaatst geld naar de wereldwijd verhandelde bedrijfskredietfondsen.

Dit type obligatiefondsen, in de portefeuille doorgaans met een kredietbeoordeling van ten minste BBB-, trok over het eerste halfjaar $4 miljard van beleggers aan, voorlopig een record. Maar in omvang gemeten en afgezet tegen de veel grotere uitgegeven Europese bedrijfsschulden is deze markt nog bezig aan een opmars.

’Beste alternatief’

,,Bij de zorgwekkend opgelopen hoge aandelenkoersen en de negatief renderende staatsobligaties zijn wereldwijde bedrijfsobligatiefondsen wel het beste alternatief”, meent Lyndon Man. Hij ziet in de staatsobligatiemarkt dat rond een kwart van de beleggingen negatief rendeert en de rest uitzonderlijk lage rentepercentages, kent voor beleggers.

Daartegen afgezet is de potentie van wereldwijde bedrijfsobligatiefondsen volgens Man zowel naar kwaliteit, omvang en liquiditeit veel interessanter geworden dan die voor afzonderlijk de Europese high yield bedrijfsobligaties of papier uit de opkomende markten.

Reputatie

Het Invesco-fonds heeft enige reputatie opgebouwd. Bij marktonderzoeker Morningstar kreeg het vijf sterren. Het troefde zijn benchmark ruim af, over vijf jaar gezien met 160 basispunten verschil. Dat onderscheid werd bereikt dankzij de substantiële (41%) beleggingen in schuld van banken, verzekeraars en dienstverleners, die sterk in opmars komen na jaren te zijn achtergebleven. Maar ook in industrie (38%) is dit fonds overwogen.

Hoewel het meest in de Amerikaanse bedrijfsschulden is het belegd, staat bijvoorbeeld ruim 5% te renderen in door Nederlandse bedrijven uitgegeven uitgegeven schuldpapier. Sinds kort ligt Invesco Global Investment Grade bij Rabobank ook in Nederland in de etalage voor de particuliere belegger.

Creatief

Beheerder Lyndon Man, met zeven fondsen onder zich, speelde zich in The City bovendien in de kijker als een de meest creatieve Europese beheerders in vastrentende waarden als het om het behalen van rendement gaat.

In presentaties onder andere voor pensioenfondsen in Nederland benadrukte hij dat centrale banken in Europa en de VS hun tijd zullen nemen voor de renteverhoging en afbouw van hun miljardensteun. Het klimaat met lage rentes kan al met al jaren aanhouden. Die periode biedt volgens Lyndon Man nog voldoende ruimte bieden aan beleggingen in wereldwijde schulden om verder te renderen, terwijl andere sectoren minder zullen presteren.