Nieuws/Financieel
972695
Financieel

’Lage rente leidt tot beleggingsfraude’

Een toenemend aantal particulieren raakt spaargeld kwijt door beleggingsfraude. De schade loopt in de miljoenen.

In een enkel geval verloor een spaarder €1,2 miljoen. Dat stelt de Fraudehelpdesk, waar veel gedupeerden zich melden. Het aantal meldingen over oplichting met beleggingsproducten is volgens deze organisatie fors gestegen. ,,Het zijn vaak boiler rooms die mensen vanuit het buitenland benaderen en beleggingen zonder waarde aanbieden”, aldus de zegsman.

Tot en met september verloren zestig huishoudens €3,9 miljoen met nep-beleggingen. Ter vergelijking: in heel 2016 meldden 34 slachtoffers samen €1,4 miljoen verlies.

Gewiekst

De verklaring voor deze aanzienlijke stijging is volgens het meldpunt de ultra lage rente. Die verleidt spaarders steeds risicovollere producten te kopen. „Doordat spaarders nog een half procentje rente per jaar krijgen, zoeken zij andere wegen om hun geld beter te laten renderen. Gewiekste oplichters spelen er op in”, stelt de Fraudehelpdesk.

Het meldpunt is onderdeel van de Stichting Aanpak Financieel-Economische Criminaliteit in Nederlanddie die in 2003 werd opgericht. Met ervaringen sindsdien stelt Fraudehelpdesk dat het aantal mensen dat in een beleggingsval trapt, groter is dan er tot nu toe is gemeld. ,,De stijging is opvallend.” Ook de politie krijgt meldingen van fraude binnen.

Meer oplichters

De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwde spaarders eerder. Bestuurders van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) constateerden in augustus dat het aantal oplichters toenam.

„Vaak gaat de oplichting via de telefoon”, aldus een woordvoerder van de Fraudehelpdesk. De veel gebruikte methode is om iemand eerst voor een klein bedrag te verleiden ’lucratieve’ buitenlandse aandelen te laten kopen. Die blijken snel winst op te leveren, waarop oplichters. Daarna praten de oplichters particulieren steeds grotere bedragen uit de zak, zo blijkt uit de meldingen.