Nieuws/Financieel
972762444
Financieel

Februaristorm geeft tegenwind bij prestaties van NN Group

DEN HAAG (ANP) - De storm die in februari over Nederland raasde heeft het resultaat van verzekeraar NN Group geraakt. Het concern meldt in een handelsbericht over het eerste halfjaar een operationeel resultaat van 983 miljoen euro. Dat was minder dan de 1,1 miljard euro in dezelfde periode een jaar eerder.

De storm leidde tot een schadepost van 86 miljoen euro. Het nettoresultaat van de verzekeraar viel ondanks de extra kosten hoger uit. Dat kwam vooral door de verkoop van het onderdeel NN IP aan Goldman Sachs afgelopen voorjaar. NN sloot de eerste zes maanden van het jaar met een winst van ruim 2 miljard euro, tegen 1,4 miljard euro in dezelfde periode een jaar eerder.

Topman David Knibbe zegt in een toelichting dat NN goed op schema ligt om de financiële en andere strategische doelstellingen te realiseren. Dit ondanks de geopolitieke onrust en de daaruit voortvloeiende macro-economische effecten zoals de sterk gestegen inflatie.

NN merkte in het eerste halfjaar verder dat het onderdeel dat gaat over levensverzekeringen een hogere bijdrage aan de resultaten leverde. Het tegenovergestelde gold voor het bankbedrijf dat juist minder presteerde. Verder telden de resultaten van NN IP dus niet meer mee.

Kapitaalbuffer

NN zag verder zijn kapitaalbuffer zakken naar 196 procent van 213 procent eind vorig jaar. Dat kwam vooral doordat de verzekeraar aandeelhouders heeft beloond. Ook de ontwikkeling op de financiële pakten minder gunstig uit voor NN. Verder verstrekten NN Bank en Woonnu 4,9 miljard euro aan nieuwe hypotheken.

De directe invloed van de oorlog in Oekraïne op de prestaties van NN is vooralsnog beperkt. NN is naar eigen zeggen een grote verzekeraar in Midden- en Oost-Europa en heeft getroffenen op verschillende manieren kunnen ondersteunen. Zo is het basispakket voor medische zorg voor vluchtelingen in Polen, Slowakije en Hongarije uitgebreid.

Ook maakte NN bekend dat het tot 2030 nog eens 6 miljard euro uittrekt voor klimaatoplossingen. Zo heeft de verzekeraar onder andere een fonds opgericht om duurzame en betaalbare woningen in Nederland te bouwen.