973963
Financieel

'Bouwgarantie gevaar voor Turkse staatsschuld'

Het voornemen van de Turkse overheid om garant te staan voor de schulden van bouwbedrijven zorgt er voor dat het land op termijn actiever wordt op de kapitaalmarkt en dus meer gaat lenen. ,,En daardoor zullen de overheidsuitgaven flink stijgen'', zo waarschuwen deskundigen.

Turkije wil garant staan voor 85% van de kosten van projecten die meer dan een miljard Turkse lira ($467 miljoen) bedragen. Ankara zag de staatsschuld de afgelopen tien jaar dalen tot 37% van het bruto binnenlands product en veel economen zien dat als de grootste kracht van de Turkse economie.

De regering van premier Recep Tayyip Erdogan heeft een aantal grote projecten op het programma staan, waaronder de derde brug over de Bosporus en de bouw van een megavliegveld in Istanbul. Volgens schattingen van Garanti Bank zitten er de komende vijf jaar voor $100 miljard aan bouwprojecten in de pijplijn.

De financiering van deze projecten is een belangrijk onderwerp geworden sinds de Federal Reserve is begonnen met de afbouw van de steunmaatregelen in de Verenigde Staten. Daardoor is er veel 'hot money' weggevloeid uit opkomende markten, waaronder Turkije.