Nieuws/Financieel
974018
Financieel

Facebook hief 'herenakkoord' Google en Apple op

Uit de documentatie van een groep werknemers die Intel, Google en Apple hebben aangeklaagd, blijkt dat Facebook een herenakkoord over het aantrekken van personeel heeft doorbroken. Het bedrijf stemde niet in met de afspraak om alleen werknemers buiten het kartel aan te trekken.

In een door de Wall Street Journal gepubliceerde emailwisseling blijkt dat Jonathan Rosenberg, senior VP product management bij Google, druk uitoefende op Facebook-COO Sheryl Sandberg om te stoppen met het aantrekken van Google-personeel. De emailwisseling stamt uit 2008, korte tijd nadat Sandberg Google had verlaten voor Facebook.

"Wij bemerken dat het aantal werknemers dat Google voor Facebook verlaat, niet gedaald maar gestegen is de afgelopen tijd", schrijft Rosenberg. "Dat is een groeiend probleem voor ons."

'Betere relatie'

Vervolgens wijst hij erop dat Facebook, dat in 2008 in plaats van 1,2 miljard nog 'slechts' 100 miljoen leden heeft, dat beleid zal moeten aanpassen als het een betere relatie met Google wil. "Dit is slechts een kanttekening over de manier waarop ik denk dat vereist is om een betere relatie tussen ons te ontwikkelen, aangezien jij eerder aangaf dat je die graag wil. Los dit probleem op. Stel voor dat Facebook het aantal aangetrokken werknemers van Google substantieel verlaagt en zorg er vervolgens voor dat dit ook gebeurt. Op het moment dat het percentage personeelstransfers van Google naar Facebook inderdaad daalt, verwacht ik een verbetering van onze relatie."

Maar Rosenberg ving bot bij Sandberg. Ze geeft aan dat er naar haar weten nooit een kartelafspraak bestond over het niet aantrekken van werknemers van de grote concurrenten. "Ik heb hier in mijn tijd bij Google nooit iets van meegekregen. Of ik wist het niet, of het is een beleid dat pas sinds vijf maanden geldt." Vervolgens wijst ze erop dat Facebook in het verleden vaak genoeg is tegengewerkt door Google, onder meer bij het aantrekken van vastgoed in Palo Alto. "We hadden een overeenkomst voor dat gebouw totdat Google erachter kwam dat wij daar mee bezig waren."

Uit elkaar

Door de obstructie van Facebook viel het personeelskartel van onder meer Intel, Google en Apple uit elkaar. Tot en met 2008 belden topmannen als Steve Jobs van Apple en Eric Schmidt of Sergey Brin van Google als een onderdeel toch een topper had weggekocht, en daarmee werd de vrede in de markt bewaard.

Deze maand begint een rechtszaak waarmee 64.000 werknemers bij $3 miljard aan schadevergoeding wegens misgelopen inkomsten eisen. De grote technologiebedrijven in Silicon Valley zouden in ieder geval tussen 2005 en 2009 met deze illegale afspraken de lonen laag hebben weten te houden.