Nieuws/Financieel
974035117
Financieel

Pharming zet stijgende lijn voort

Leiden - Biotechnologiebedrijf Pharming heeft 2019 afgesloten met fors meer winst op een aanzienlijk hogere omzet in vergelijking met een jaar eerder. Volgens topman Sijmen de Vries is, gelet ook op de jaren 2017 en 2018, sprake van een consistent groei van patiënten die profiteren van het middel Ruconest. Daarmee wordt onder meer erfelijk angio-oedeem behandeld. Volgens De Vries is het "even wennen" om een winstgevend bedrijf te zijn.

De omzet van de onderneming steeg op jaarbasis met een kwart tot 169 miljoen euro. Onder de streep hield het bedrijf 36,2 miljoen euro over, wat een stijging op jaarbasis van 45 procent betekent. De operationele winst steeg met 60 procent tot 60,9 miljoen euro. De resultaten werden vooruitgeholpen door een succesvolle herfinanciering.

Pharming deed gelet op de omzetgroei een tweede zogeheten mijlpaalbetaling van 20 miljoen dollar aan Bausch Health Companies, het voormalige Valeant Pharmaceuticals. Eerder kocht Pharming de commerciële rechten van Ruconest terug van Bausch. Eind vorig jaar deed het bedrijf dat ook met die van het Zweedse Orphan Biovitrum (Sobi).

Buffer

Pharming had eind februari, na de uitgifte van converteerbare obligaties en de mijlpaalbetaling, nog 149,2 miljoen euro in kas. Volgens De Vries is het fijn om een buffer te hebben en onderzoeken en andere zaken uit eigen zak te kunnen betalen, aangezien het bedrijf jarenlang zijn hand heeft moeten ophouden voor de financiering van onderzoek.

Voor dit jaar rekent Pharming op verdere groei van de inkomsten uit de verkopen van Ruconest en dan vooral in Europa en de Verenigde Staten. Het bedrijf verwacht het jaar ook af te sluiten met zwarte cijfers. Pharming zal wel de portemonnee trekken voor verdere uitbreiding van de productie van Ruconest. Zo kreeg het bedrijf recent goedkeuring van de Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) voor een nieuwe productiefaciliteit.

Ruconest

Ook zal geld vrij worden gemaakt voor verdere onderzoeken naar aanvullende indicaties van Ruconest. De Vries benadrukt dat het bedrijf tijd en moeite stopt in de ontwikkeling van andere middelen om niet volledig afhankelijk te zijn van 'cashcow' Ruconest. Dat middel wordt binnenkort niet alleen met behulp van konijnen maar ook via koeien geproduceerd.

Eerder kocht het bedrijf al de rechten op de ontwikkeling en commercialisering van het APDS-medicijn leniolisib van Novartis. Na goedkeuring wordt marktintroductie van het middel voorzien in de tweede helft van 2021 of de eerste helft van 2022.