Nieuws/Financieel
975167
Financieel

'ABP belegt meer in kernwapens'

Tegen de wil van de meeste deelnemers is ABP meer in kernwapenbedrijven gaan beleggen. Het pensioenfonds zou zich ook niet houden aan een internationaal verdrag dat het bezit van kernwapens beperkt. Dit meldt stopwapenhandel.org.

ABP heeft zijn beleggingen in bedrijven die bij kernwapens betrokken zijn vorig jaar met 35% opgevoerd tot €1,1 miljard. Dit concludeert stopwapenhandel.org. op basis van de deze week gepubliceerde lijst van duizenden beursfondsen waarin het pensioenfonds een belang heeft.

Onderzoek wees begin januari uit dat bijna twee derde van de ABP-deelnemers tegen beleggen in kernwapens is. In een reactie liet de vicevoorzitter toen weten deze investeringen te heroverwegen. Of deze daadwerkelijk afgebouwd zullen worden, kon het pensioenfonds ons niet zeggen.

ABP blijkt vorig jaar bovendien een belang te hebben genomen in een bedrijf, Larsen & Toubro, dat betrokken is bij de ontwikkeling van kernwapenonderzeeërs voor India. Dat is in strijd met het door bijna alle landen ondertekende Non-Proliferatieverdrag. Aan dit verdrag dat het bezit van kernwapens beperkt, heeft het pensioenfonds zich wel gecommitteerd.

"De betreffende producten van Larsen & Toubro zijn geen tailor made producten. Dat wil zeggen: het zijn geen speciaal voor kernwapensystemen geschikt gemaakte producten", laat ABP in een reactie weten. "Daardoor valt Larsen & Toubro niet onder de definitie van directe betrokkenheid bij de productie van kernwapensystemen en is het dus geen onderneming die op basis van schending van het Non-Proliferatieverdrag uitgesloten zou moeten worden."

Het pensioenfonds zegt deze bedrijven "nauwgezet te volgen". "Zodra er aanwijzingen zijn voor directe betrokkenheid bij de productie van kernwapensystemen nemen we deze mee in onze analyses."