Nieuws/Financieel
975559573
Financieel

Handelsspanningen houden Kendrion in de tang

Zeist - Kendrion heeft in het afgelopen kwartaal last gehad van de zwakke economische activiteit als gevolg van de handelsoorlog. De omzet en de winst kwamen lager uit ten opzichte van een jaar geleden. Ook het lopende kwartaal belooft "moeilijk" te worden voor de leverancier van elektromagnetische componenten. Het bedrijf verwacht dat de donkere wolken in ieder geval tot de tweede helft 2020 boven het bedrijf blijven hangen.

De neergang in de opbrengsten was even sterk bij de twee divisies van het concern. De autotak, die al langer keer op keer zwakkere resultaten laat zien, leed weer onder de tanende vraag naar personenauto's. Bij de industrietak, die pas vorig kwartaal begon te haperen, is nu definitief een sprake van lagere activiteit en dalende voorraden. Al met al krompen de opbrengsten tot 102,8 miljoen euro, een daling van 4 procent op jaarbasis.

In China gingen de zaken nog wel goed. De omzet dikte daar aan met 30 procent op jaarbasis. Volgens financieel directeur Jeroen Hemmen bedroeg de omzet in het Aziatische land zo'n 7 procent. Dat is twee keer zo veel als drie jaar terug. Over nog drie jaar wil Kendrion zijn omzet in China tot zo'n 15 procent opvoeren.

Overname

De overname van de in Duitsland gevestigde remmenproducent INTORQ moet Kendrion daarbij helpen. Het Duitse bedrijf produceert al remmen in China voor de lokale markt. Volgens topman Joep van Beurden wordt Kendrion dankzij de aankoop "de wereldleider op het gebied van industriële remmen". Deze kunnen volgens hem ingezet worden bij alle industriële machines die bewegen, dus robots die auto's assembleren maar ook liften.

Een ander gevolg van de overname is dat de industrietak zo'n 45 procent van het bedrijf wordt, in plaats van een derde daarvoor. Daarmee wordt volgens de topman de afhankelijkheid van de automarkt wat afgebouwd. Kendrion ziet nog steeds het maken van componenten voor hybride-, elektrische-, zelfrijdende- en deelauto's als een belangrijke groeimarkt.

Aandeleninkoop

Ondanks de inspanningen van Kendrion om de kosten te verlagen zakte het bedrijfsresultaat (ebitda) 22 procent vergeleken met het derde kwartaal van 2018 tot 10,1 miljoen euro. De winstmarge bedroeg 9,8 procent. Het concern houdt nog wel vast aan zijn eerder gecommuniceerde prognose van een winstmarge boven 15 procent tegen 2023.

Het lopende aandeleninkoopprogramma stopt per direct vanwege de overname van INTORQ. Sinds medio augustus zijn er aandelen ter waarde van 4,2 miljoen euro teruggekocht, terwijl er op 10 miljoen euro gemikt werd. Het bedrijf zegt het geld nodig te hebben om de aankoop van de remmenmaker te financieren.