Nieuws/Financieel
975602
Financieel

KBC ziet gevaar van energieschok bij escalatie in Oekraïne

Het risico van stijgende energieprijzen en mogelijk zelfs een energieschok is de grootste bedreiging die kan optreden voor de wereldeconomie als de situatie in Oekraïne uit de hand dreigt te lopen. Dat meldt de Tijd op basis van de visie van een econoom bij de Belgische bank KBC. 

Met de toegenomen onrust in het Oosten van Oekraïne waar de regering heeft ingegrepen om de rust te laten keren en een Russische troepenconcentratie dicht tegen het Oost-Europese land, nemen de geo-politieke spanningen steeds meer toe. 

Volgens de KBC-econoom  zullen in geval van een verdere escalatie de gevolgen vooral merkbaar zijn bij de energieprijzen vanwege de rol van Rusland als grote aardgas- en olieproducent.

Hij maakt zich minder druk om de economische impact van nieuwe sancties van het Westen tegen Rusland.  Naar zijn mening zal het land daar zelf het meest gebukt onder gaan doordat investeerders niet geneigd zullen zijn om extra investeringen te doen en Europese landen mogelijk op zoek gaan naar alternatieve energiebronnen.