Nieuws/Financieel
975813
Financieel

Lagere winst voor Chinees olieconcern CNOOC

De Chinese oliemaatschappij CNOOC heeft vorig jaar een winst van 56,5 miljard yuan (6,6 miljard euro) in de boeken gezet, 11 procent minder dan in 2012. Dat maakte het op twee na grootste olieconcern van China vrijdag bekend.

CNOOC, dat bij het opsporen en oppompen van olie en gas samenwerkt met onder meer Shell, zag de omzet wel met 15 procent toenemen tot omgerekend ruim 33,5 miljard euro. De productie steeg met ruim een vijfde, met name dankzij de overname van de Canadese branchegenoot Nexen, begin 2013.

Mede als gevolg van die overname stegen de operationele kosten bij CNOOC het afgelopen jaar met 40 procent tot omgerekend ruim 3,5 miljard euro. De prijzen die het bedrijf kon incasseren voor ruwe olie, daalden daarentegen met meer dan 5 procent tot gemiddeld 104,6 dollar per vat.

De vooruitzichten voor 2014 zijn volgens CNOOC troebel. Dat komt door onzekerheid op zowel het geopolitieke als het economische vlak. In eigen land verwacht het bedrijf wel een stabiele groei van de economie. Het waagde zich niet aan voorspellingen over de oliemarkt of over de eigen resultaten voor dit jaar.