Nieuws/Financieel
975817
Financieel

'Shell kiest voor evenwichtige groei'

De analistenbijeenkomst die Shell vorige week hield, heeft meer inzicht verschaft in de stappen die de oliemaatschappij onder leiding van de nieuwe topman Ben van Beurden zal zetten. De groeiambities zijn bijgesteld en 2014 wordt een overgangsjaar waarin de economie nog niet meewerkt.

Dat stelt analist Quirijn Mulder van ING in een vrijdag gepubliceerd rapport. Hij verwacht dat de markt zal afwachten of de nieuwe strategie succesvol is, maar stelt ook vast dat dit moeilijk te voorspellen is. Al met al reden om zijn advies te verlagen van buy naar hold. Het koersdoel gaat van 29 euro naar 27,20 euro.

Shell heeft volgens Mulder een aantal positieve stappen aangekondigd, zoals een strikter toezicht op de kosten en verdere standaardisering. Ook wil het concern in 2014 en 2015 voor 15 miljard dollar aan bezittingen verkopen. Hoewel de maatregelen de groei belemmeren, kunnen ze op termijn gunstig uitpakken voor Shell, aldus de analist.

Winst

Op korte termijn blijft de winst volgens ING onder druk staan, met name in de eerste jaarhelft. Ondanks stabiele olieprijzen zal de upstream-divisie minder winst maken als gevolg van een verschuiving naar goedkoper gas. De marges op raffinage blijven laag, ondanks een verbetering ten opzichte van het vierde kwartaal.

Voor de verdere toekomst lijkt Shell zijn ambities te hebben getemperd en te streven naar een meer evenwichtige groei. Dat kan volgens Mulder resulteren in een aantal lastige beslissingen, zoals afschrijvingen op bezittingen die in het verleden tegen hoge prijzen zijn gekocht.

Het aandeel Shell sloot donderdag op 26,43 euro.