Nieuws/Financieel
975840
Financieel

Chinese overheid beëindigt bankrun

De bankrun op een kleine Chinese bank is door de overheid na drie dagen in de kiem gesmoord. Degene die het gerucht zou hebben verspreid dat een lokale bank op omvallen stond, is door de politie vastgezet.

Dat meldde Financial Times. Binnen een week tijd namen zeker duizend bezorgde klanten van een bank in de zuidelijke Chinese plaats Yancheng geld op, uit angst dat deze op omvallen staat vanwege een falend beleggingsproduct.

Brancheorganisatie China Banking Association gaf gisteren een verklaring af dat de financiën van Jiangsu Sheyang Rural Commercial Bank in orde zijn en dat er geen risico is dat de bank omvalt.

De bank probeerde uit alle macht spaarders gerust te stellen. Zo waren bankbediende omringd door grote stapels bankbiljetten en waren de kantoren 24 uur per dagen open om ongeruste klanten te helpen.

Het lijkt erop dat het probleem bij Jiangsu Sheyang op zichzelf stond. De onrust ontstond mede doordat in de regio Sheyang in korte tijd een aantal locale investeerders failliet ging vanwege slecht toezicht.

Bovendien wordt de enorme schuldenberg waarmee de Chinese groei is gefinancierd, een steeds zwaardere molensteen voor de economie. De risico’s zijn hier vaak niet van in te schatten, omdat veel kredieten buiten banken om zijn verstrekt.

Daarnaast springt de Chinese overheid niet meer bij om bedrijven die in de financiële problemen zijn gekomen, overeind te houden. Begin deze maand was de eerste wanbetaling op een Chinese bedrijfsobligatie een feit toen zonnepanelenfabrikant Chaori Solar niet meer aan zijn renteverplichtingen kon voldoen.

De overheid waarschuwde toen dat beleggers dit scenario vaker gaan zien. Inmiddels zijn er meerdere bedrijven in de betalingsproblemen gekomen.