Nieuws/Financieel
975841
Financieel

Groei Amerikaanse economie iets sterker

De Amerikaanse economie is in het vierde kwartaal van 2013 met 2,6 procent gegroeid in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Dat blijkt uit een derde en definitieve groeiraming die donderdag werd gepubliceerd door het Amerikaanse ministerie van Handel.

Het cijfer werd bijgesteld van eerder gemelde vooruitgang van het Amerikaanse bruto binnenlands product (bbp) met 2,4 procent. Economen hadden in doorsnee een herziening tot 2,7 procent verwacht.

De iets sterkere groei is onder meer te danken aan de consumentenbestedingen, die sterker toenamen dan eerder werd gemeld. De uitgaven gingen met 3,3 procent omhoog, terwijl eerder een toename met 2,6 procent werd gemeld. Dat is de sterkste stijging van de bestedingen van Amerikaanse consumenten in 3 jaar. De consumentenuitgaven zijn goed voor bijna 70 procent van de Amerikaanse economie.

Groei

Over heel 2013 liet 's werelds grootste economie een groei optekenen van 1,9 procent, tegen 2,8 procent een jaar eerder.

Economen verwachten dat de economie van de Verenigde Staten in het eerste kwartaal van dit jaar met 1,8 procent in omvang is toegenomen. De zwakkere groei hangt onder meer samen met het strenge winterweer in grote delen van de VS begin dit jaar.