Nieuws/Financieel
975845
Financieel

Winst DB daalt ondanks passagiersrecord

De Duitse spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn (DB) heeft vorig jaar, ondanks een recordaantal van ruim 2 miljard treinreizigers, de winst met meer dan de helft zien afnemen tot 649 miljoen euro. De omzet van het staatsconcern bleef met ruim 39 miljard euro nagenoeg gelijk ten opzichte van 2012.

Dat maakte de grootste spoorvervoerder van Europa donderdag bekend. DB wees op de nog altijd lastige economische omstandigheden, die zich vooral deden voelen bij de activiteiten van het concern op het gebied van transport en logistiek. Ook hogere kosten voor personeel en energie en de wateroverlast in het voorjaar drukten het resultaat.

De cijfers over 2013 stellen ook financieel topman Richard Lutz van DB teleur, maar dit jaar verwacht het bedrijf betere resultaten te behalen. De omzet wordt geraamd op 41 miljard euro en de winst moet weer ruim boven het miljard uitkomen. De eerste maanden van het jaar verliepen hoopgevend, zei Lutz.

Bestuursvoorzitter Rüdiger Grube wees erop dat DB wel goede vorderingen heeft gemaakt op duurzaamheidsgebied. Het bedrijf had zich voorgenomen zijn treinen in 2020 voor minstens 35 procent te laten rijden op duurzaam opgewekte elektriciteit. ,,Die doelstelling hebben wij eind 2013 al bereikt'', zei de topman.