Nieuws/Financieel
975849
Financieel

Kredietverlening in eurozone blijft dalen

De kredietverlening door banken aan bedrijven en consumenten in de eurozone lag in februari 2,2 procent lager dan een jaar eerder. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van de Europese Centrale Bank (ECB). In januari leenden banken 2,3 procent minder uit dan een jaar eerder.

Vooral de kredietverlening aan bedrijven stond op een lager pitje, met een daling van 3 procent op jaarbasis. Huishoudens kregen 0,1 procent minder krediet. Daarbij werden vooral minder consumptieve kredieten verstrekt.

De geldhoeveelheid in de eurozone (M3) steeg in februari met 1,3 procent, na een groei van 1,2 procent in januari. De groei van de geldhoeveelheid is een graadmeter voor de toekomstige inflatie in de eurolanden.

Maatregelen

,,De aanhoudende tekenen van economisch herstel in de eurozone hebben zich nog niet vertaald in een herstel van de bredere kredietverlening'', aldus econoom Martin van Vliet van ING. Aangezien een duurzame groei van de economie moeilijk is voor te stellen zonder dat banken meer gaan uitlenen, versterken de ECB-cijfers volgens hem de twijfels over de kracht van het Europese herstel.

De nog altijd trage groei van de geldhoeveelheid toont volgens Van Vliet aan dat de ECB mogelijk meer maatregelen moet nemen om het risico van een langdurige periode van lage inflatie af te wenden. Tot dusver houdt de centrale bank het evenwel bij woorden in plaats van daden, aldus de econoom.