Nieuws/Financieel
975883
Financieel

AEX sluit vlak

Na een zwak begin herpakte de AEX-index zich maandag. Uiteindelijk wist de graadmeter het verlies bijna helemaal weg te poetsen. Niettemin bleven beleggers op Beurplein 5 risico mijden, wat leidde tot grote verliezen bij uitzenders en middelgrote fondsen. Defensieve aandelen waren juist gewild.

De AEX sloot op 395,54 punten, slechts 0,03% onder het slot van afgelopen vrijdag. Rond het middaguur tikte de index nog een laagste stand van ruim 391 punten aan. De Midkap-index zakte 1,7% naar 645,49 punten.

Ook in de rest van Europa verbeterde de stemming in de loop van de middag. De beurzen in Londen en Frankfurt wonnen circa 0,3%, Parijs klom 0,4%.

Wall Street beleefde een prima dag. Rond de slotbel in Amsterdam noteerden zowel de Dow Jones-index als de S&P500 winsten van 0,8%. De Nasdaq ging zelfs 1,2% omhoog.

Citigroup gaf maandag alvast een voorschot op het cijfergeweld dat de komende dagen uit Amerika zal komen. De bank presenteerde een lichte winststijging, doordat Citi wat geld uit de stroppenpot kon halen.

Daarmee vielen die cijfers beter in de smaak dan die van JP Morgan afgelopen vrijdag. "Als de banken, toch het smeermiddel van de economie, al met slechte cijfers komen, dan belooft dat niet veel goeds voor de reeële economie", zei handelaar Serge Enneman van ABN Amro.

Later deze week komen er ook cijfers van onder meer Bank of America, Morgan Stanley en Goldman Sachs.

Verder bleek maandagmiddag dat de detailhandelsverkopen in de VS in maart met 1,1% zijn gestegen ten opzichte van februari. Deze verkopen zijn een belangrijke graadmeter voor de economie.

Kracht

"Banken zien een duidelijke verbetering van de kredietkwaliteit", zei beleggingsstrateeg Wim Zwanenburg (Stroeve & Lemberger). "Dat is een teken van de kracht van de Amerikaanse economie."

Hij wijst ook op de meevallende detailhandelsverkopen. "En dat zagen we eerder al bij bijvoorbeeld de autoverkopen. Vandaag zagen we nog twee grote overnames in de VS en afgelopen weekend bleek dat de belastinginkomsten daar toenemen. Al met al sterken die cijfers mij in de overtuiging dat het een tijdelijke correctie is in de markt."

Zwanenburg: "We zien de laatste tijd ook een sterkere instroom van gelden in beleggingsfondsen in emerging markets. Dus om nu te zeggen dat de markt enorm risicomijdend is, dat gaat ook wat ver. Ik denk dat meevallende macrocijfers en bedrijfscijfers de AEX uit een tijdelijke dip kunnen helpen."

De kwartaalcijfers van S&P-bedrijven die tot nu toe hebben gerapporteerd waren "heel licht beter" dan gemiddeld en dan de verwachting van analisten, zegt Zwanenburg. "Analisten hebben de afgelopen tijd hun taxaties verlaagd. De lat is eigenlijk heel laag gelegd, waardoor de kwartaalcijfers die komen best eens mee kunnen vallen. Zeker als het management positief is over de rest van het jaar."

Defensief

Handelaar Enneman ziet dat beleggers even wat minder risico durven te nemen. "De defensieve aandelen doen het goed de laatste tijd. Beleggers bouwen even wat zekerheid in en dat kenmerkt het sentiment."

Dat was ook duidelijk te zien in Amsterdam. Het defensieve fonds Unilever stond de hele dag in de hoogste regionen en eindigde uiteindelijk 1,5% hoger op €30,96.

Ook Heineken steeg, met 0,8% tot €51,20. De bierbrouwer zou de verkoop van 100 Britse pubs overwegen. Analisten bij Bernstein verwachten dat de Europese aandelen in de drank- en voedingsindustrie dit jaar weer opgepikt gaan worden. Ahold kreeg er 1,5% bij op  €13,90.

Shell gaat met BP vloeibaar gas leveren aan Koeweit, meldt een lokale krant. De olie- en gasreus klom 1,4% naar €26,80.

De koppositie in de AEX was voor Fugro. De bodemonderzoeker steeg 1,7% naar €45,20.

Aan de andere kant was uitzendconcern Randstad uit de gratie en werd 2,9% minder waard op €39,69, ondanks dat HSBC het uitzendconcern op zijn Europe Super Ten-lijst plaatst. Gemalto had ook geen goede dag en werd 2,2% lager gezet op €81,48.

Aegon bereikte na jarenlang gesteggel een akkoord over voormalig havenpensioen Optas, dat in 2007 door Aegon werd ingelijfd. De verzekeraar betaalt €80 miljoen en zakte 0,7% naar €6,31.

ING begint met het volgen van Wolters Kluwer en Reed Elsevier en hanteert voor beide fondsen een houden-advies. Reed Elsevier, dat ook een licentieovereenkomst in Kazachstan bekendmaakte, zakte 0,5% naar €14,86. Wolters Kluwer verloor eveneens 0,5% op €19,92.

Overnameprooi Ziggo zakte 0,1% naar €30,97. De kabelaar komt woensdag met de kwartaalcijfers, maar beleggers zullen vooral uitkijken naar wat het bedrijf te vertellen heeft over de overname door Liberty Global.

Imtech weer onderuit

In de Midkap leed het overgrote deel van de fondsen zware verliezen. Alleen Vopak (+0,4% op €41,85) en Accell (+0,3% op €14,74) wisten zich aan de rode cijfers te ontworstelen.

Imtech kreeg het voor de zoveelste keer zwaar te verduren. De technisch dienstverlener verloor 8,1% op €1,45. Exane BNP Paribas verlaagde zijn koersdoel voor Imtech naar €1,50. Daarnaast bleek dat het bedrijf zijn personeelschef mogelijk €1,8 miljoen ontslagvergoeding moet betalen.

UBS verlaagde zijn koopadvies voor TomTom van 'neutraal' naar 'verkopen'. Het navigatiebedrijf zakte 3,9% naar €4,69. Wel was het verlies eerder op de dag groter.

Uitzendbureau USG People leverde 3,1% in op €11,02, ingenieursbureau Arcadis werd 3,5% lager gezet op €26,67.

SNS Securities toonde zich maandag positief over de samenwerking die smallcap Docdata afgelopen vrijdag bekendmaakte. Het bedrijf, dat zich onder meer bezighoudt met het afwikkelen van betalingen aan webwinkels, won 0,4% op €16,46.

Lokaal fonds Ajax eindigde met 2% winst op €8,80. De voetbalclub mag zich inmiddels officieus kampioen van ons land noemen en ziet ook directe plaatsing voor het miljoenenbal van de Champions League steeds dichterbij komen.

Wat doen de markten vandaag? Bekijk hier de beursanalyse van DFT TV