Nieuws/Financieel
975963
Financieel

Detailhandelsverkopen VS stijgen flink

De detailhandelsverkopen in de Verenigde Staten zijn in maart met 1,1 procent toegenomen ten opzichte van een maand eerder, de sterkste stijging sinds september 2012. Dat blijkt uit cijfers die maandag werden gepubliceerd door het Amerikaanse ministerie van Handel.

Economen hadden in doorsnee voorspeld dat de Amerikaanse winkelverkopen met 0,9 procent zouden stijgen. In februari was volgens een herzien cijfer sprake van een verkoopgroei met 0,7 procent. Dit cijfer werd bijgesteld van een eerder gemelde toename met 0,3 procent.

Volgens het ministerie gaven Amerikanen meer uit aan onder meer auto's, kleding en tuinartikelen. Door het koude weer in de voorgaande maanden trokken in maart meer consumenten naar de winkels om spullen in te slaan.

Autoverkoop

De autoverkoop nam met 3,1 procent toe. Consumenten profiteerden van aanbiedingsacties bij autodealers. Exclusief auto's gingen de winkelverkopen met 0,7 procent omhoog.

De stijgende winkelverkopen in de VS zijn een positief teken voor de Amerikaanse consumentenbestedingen, die goed zijn voor bijna 70 procent van de Amerikaanse economie.